HORVÁTH ISTVÁN

Full text search

HORVÁTH ISTVÁN
HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Rendkívül álságosnak érzem a jelenlegi politikai légkört. A költségvetés vitájában láttuk, hogy az ellenzék a kifejezetten biztató gazdasági helyzetünket, a lakosság terheinek újabb csökkentését, a munkában élők helyzetének erősítését, a nyugdíjasok megbecsülését igyekszik úgy beállítani, mintha valami igazságtalanság történne az országban.
Különösen sajnálatosnak tartom, hogy az egész ellenzék összefog ennek a szánalmas álláspontnak a képviseletében. Pedig láthattuk, hogy milyen a legkeményebb hangadó, az MSZP munkája. Egy példát hoznék erre, a sertéságazat helyzetét. A szocialista kormányzás végén, 2010 körül a sertéságazat rendkívül rossz helyzetbe került. Az akkori kormány semmit nem tett annak érdekében, hogy javítsa a sertéstartók helyzetét. 2004 és 2008 között tömegével hagytak fel a sertéstartók addigi tevékenységükkel, a sertéslétszám aggasztóan lecsökkent, a feketegazdaság virágzott a szektorban, a húsfeldolgozók jelentős része pedig a csőd közelébe került.
A polgári kormány különböző stratégiai lépésekkel igyekezett kivezetni az ágazatot a mélypontról. A rendelkezésre álló eszköztár nem volt széles: a támogatási rendszer átstrukturálása, új nemzeti támogatások bevezetése, adócsökkentés, minőségbiztosítás, tudományos tevékenység támogatása, szakmai szervezet létrehozása és a megfelelő monitoringrendszer kiépítése. Az ágazat hanyatlása megállt, stabil fejlődésnek indult, és a jelek biztatóak. A szektor fehéredett, megnövekedett a sertéstartói kedv, és a sertéslétszám növekedésnek indult. Amíg korábban mentőakciókra volt szükség egyes húsipari üzemek megmentése érdekében, nemrégiben a régió egyik legnagyobb és legmodernebb vágóhídjának átadó ünnepségén vehettünk részt.
Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogyan ítéli meg a kormány ezeket a jeleket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), milyen fejlesztések valósulnak meg a szektorban, milyen hatással lesznek az ágazatra, a tárca szerint milyen (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) állapotban van ma Magyarországon a sertéságazat a korábbiakhoz képest, hogyan értékeli a tárca a sertéságazat talpra állítása érdekében megtett lépéseket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me