KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Van egy 40 éves történetű intézmény a Népligetben, amely százezres látogatottsági számokat döntöget évente, és amelyet úgy hívnak, hogy Planetárium. Ezt mindannyian ismerjük, legalábbis az én korosztályom a gyermekkorunkból, ifjúkorunkból, iskolai kirándulások, látogatások célpontja volt, és a mai napig is, illetve egészen a múlt hét végéig tömegével látogatták gyerekek, családok, felnőttek, hiszen rendkívül érdekes ismeretterjesztést kaphattak a csillagászatból, a csillagokból azok, akik oda ellátogattak.
(15.50)
A természettudományos képzésnek egy rendkívül fontos háttérintézményeként működött ez a Planetárium. Körülbelül 2-3 milliárd forintos összegből teljesen felújítható lenne ez az intézmény, ám eddig a kormányzat nem biztosított erre forrást, így múlt hét végén határozatlan időre bezárta a kapuit ez a nagyszerű intézmény. Nem tudjuk, hogy ki fog-e még valaha nyitni, hiszen az épület állapota annyira kritikus, hogy ha ezt így hagyjuk, hogy az időjárás és a különböző tényezők martaléka legyen, akkor már nem fogják tudni felújítani, esetleg egy teljesen új épületet felhúzni a helyére, nyilván ennek a költségnek a többszöröséért. Ebben a 3 milliárd forintban már a gépészet cseréje is benne van, tehát teljesen modern készülékekkel volna kivitelezhető egy olyan XXI. századi planetárium, ami a gyermekek, az ifjúság oktatásában egy rendkívül fontos szerepet játszik és a felnőttekében is, hiszen a csillagászati képzés mindig is egy kicsit olyan hiányos területe volt - én azt gondolom - a természettudományos oktatásnak, hiszen nagyon kevés ilyen intézmény található Magyarországon.
Kérdésem az, hogy mit kíván tenni a kormány, megmentik-e ezt a jeles intézményt, szánnak-e erre forrást a közeljövőben, és hogyha igen, akkor mikor fog ez megtörténni. Várom érdemi válaszát, államtitkár úr. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me