DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! 2010-ben azt a célt fogalmaztuk meg, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja, 2014-ben pedig ezt úgy egészítettük ki, hogy minél több csúcstechnológiás kutatás-fejlesztést és innovációs kapacitást hozzunk létre Magyarországon, és ahogy a számokat nézzük, ez így is történik folyamatosan. Az EcoSolifer Modulgyártó Kft. csornai beruházása is ezen célok megvalósítását segíti elő, természetesen nem az állam, nem a kormány végzi ezt a beruházást, hanem a befektetők.
A nemzetgazdasági tárca döntése alapján a beruházás 2 milliárd forintos uniós pályázati forráshoz jutott. A kormány továbbá úgy döntött, hogy egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatásban részesíti a csornai napelemgyár építését, 1 milliárd forint összegben. A támogatási szerződés aláírására 2014 júniusában került sor. A támogató a szerződésben szigorú feltételeket szabott, amit az adófizetői pénzekkel való felelős gazdálkodás jegyében tett. A támogatási összeg kifizetésére csak akkor kerül sor, ha a szerződésben rögzített minden feltétel teljesülni fog.
A támogatási összeg kifizetésére a mai napig nem került sor. A projekt az Eximbanktól nem kapott vissza nem térítendő támogatást. Az Eximbank minden hitelkihelyezésénél a törvényi előírásokat, a magyar nemzetgazdaság érdekeit, a magyar munkahelyek megtartását, valamint létrehozását tartja szem előtt. A megnevezett hitelügyletnél az Eximbank a törvényi feltételeket betartotta, a vállalásait teljesítette. Mi bízunk abban, hogy ez a beruházás hamarosan beindul, és a csornai és a Csorna környéki lakosságnak a megelégedésére és a magyar nemzetgazdaság fejlődésére be fog indulni ez a beruházás. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me