VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését. Engedje meg, hogy az alábbiakat válaszoljam rá: a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény alapján a munkaügyi hatóság jogosult vizsgálni többek között a munkabér kifizetésének a teljesítését, valamint azt is, hogy a munkáltató e kötelezettségének határidőben tegyen eleget. Amennyiben a hatóság feltárja a fizetés elmulasztásának tényét, rövid határidő kitűzésével kötelezi a foglalkoztatót, hogy az elmaradt díjazást fizesse meg, mivel nem a szankcionálás a cél, hanem hogy a munkavállalók megkapják a munkabérüket. A felhívás eredménytelensége esetén a foglalkoztatóval szemben már kötelező a munkaügyi bírság kiszabása.
A visszaélésekkel kapcsolatos sajtóhíreket követően a munkaügyi szakmai irányítás felhívta a területi munkaügyi hatóságok figyelmét arra, hogy elsődlegesen az érintett körbe tartozó iskolaszövetkezeteknél, illetve a rendelkezésre álló kapacitás függvényében egyéb diákszövetkezeteknél is hivatalból tartsanak ellenőrzéseket a szabálytalanságok felderítése és a jogsérelem orvoslása érdekében. Természetesen a hatóság eljárásának hatékonyságát növeli, ha a jogsérelmet szenvedő diákok maguk is bejelentik a szabálytalanságot az ellenőrzést végző fővárosi és megyei kormányhivataloknál, a megyeszékhely szerinti járási hivataloknál. Ezúton is kérem őket arra, hogy ezt mindenképpen tegyék meg, törvényes képviselőiket, ha a diák ezt nem maga kívánja megtenni, éljenek ezzel a lehetőséggel.
Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti Foglalkoztatási Alap Bérgarancia Alap részéből a felszámolási eljárás alatt álló gazdálkodó szervezetek munkavállalókkal szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozása előlegezhető meg. Ha a felszámoló a felszámolási eljárás alatt álló gazdálkodó szervezetnél foglalkoztatott munkavállalókkal szemben fennálló bértartozást a bérfizetési napon nem tudja kielégíteni, haladéktalanul kérelmet nyújt be az illetékes kormányhivatalhoz, és akkor az eljárás el fog indulni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me