DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. A biztonság kérdése az első számú közéleti kérdéssé lépett elő Európában, ami valóban nem független a migrációs válságtól, és egyre erősebb az európaiak részéről az igény arra, hogy vezetőik adjanak erős, megnyugtató válaszokat és megoldásokat aggodalmaikra, félelmeikre, és ezen nincs is sok csodálkoznivaló, mert szinte nem telik el úgy hét, hogy ne történne súlyos terrorcselekmény. Ezen okok miatt, többek között ezen okok miatt kapott helyet ez a kérdéskör a nemrég lezárult nemzeti konzultációban, amely új részvételi rekordot hozott, 1,7 millióan vettek részt benne - amely szám egyébként messze meghaladja akár az MSZP, akár a Jobbik szavazóinak számát. És az eredmények világosak: a résztvevők több mint 90 százaléka elutasítja az illegális bevándorlást, és megtiltaná a bevándorlást elősegítő tevékenységeket, felügyelet alatt tartaná a menekültkérelmüket benyújtó migránsokat addig, amíg a döntés meg nem születik. Azt gondoljuk, hogy ha más uniós tagországban végeznének hasonló konzultációt vagy akár felmérést, hogyha ilyen nagy számban kérnék ki az ottani állampolgárok véleményét, akkor hasonló válaszokat kapnának.
Ezért is megdöbbentő, hogy Brüsszel mintha még mindig nem értené, hogy milyen szoros az összefüggés a romló biztonsági helyzet és a migrációs válság kezeletlensége között. Továbbra is csak szavakban védi a határokat, de a gyakorlatban tovább erőlteti a betelepítési programokat, és egyre nagyobb a nyomás azokon az országokon, így a kelet-európai országokon, amelyek nem hajlandóak ebben részt venni. Többféle módon próbálják őket megtörni: hol a pénzügyi források megkurtításával fenyegetőznek, hol elítélő határozatokkal, hol pedig szimplán sértő minősítgetéssel; azt gondolom, ez szembemegy minden demokratikus elvvel.
Ennyi terrortámadás után mi azt várnánk, hogy felülkerekedik a józan ész, ehelyett még mindig, valóban még mindig botrányos javaslatok születnek. A brüsszeli zöldek vezetője például nagyobb be-ván-dorlócsoportokat hozna Kelet-Európába, a térségünkbe, mert így - azt mondja - nagyobb kedvvel érkezhetnek ide azok a bevándorlók, akik egyedül nem szívesen érkeznének; egy interjúban világosan arról beszélt, hogy a migránsfalvak létrehozása is egy lehetőség. Márpedig mi nem akarunk migránsfalvakat, és amíg ez a kormány hivatalban van, amíg ez a kormány a helyén van, addig nem is lesznek ilyenek.
Mindeközben a magyar baloldal, ahelyett, hogy tiszteletben tartaná a magyarok véleményét, amit már sok alkalommal elmondtak, megtámogatja a betelepítést, a betelepítéspárti brüsszeli terveket, az LMP például megszavazott Brüsszelben egy olyan betelepítést támogató állásfoglalást, amely rendkívül súlyos megállapításokat tartalmaz, idehaza meg mindig hallgatnak róla, itt is le szokták tagadni. Megszavazta ezt az állásfoglalást az MSZP is, de a miniszterelnök-jelöltje még tovább ment: egy nemzetközi hírügynökségnek elkotyogta, hogy kormányra kerülésük után ők bizony lebontanák a déli határzárat, hiába próbálják most már eltagadni meg megmagyarázni az egészet, a miniszterelnök-jelöltjük ezt ígérte. Közben a párt elnöke, Molnár Gyula arra célozgatott, hogy az uniós együttműködésben bizony néha vannak olyan elemek, amelyek nem annyira kedvezőek Magyarország számára, de ezeket bizony el kell fogadni.
Tisztelt Ház! Mindezek a nyilatkozatok, mindezek az állásfoglalások a baloldal részéről, a szavazások jegyzőkönyvei világosan bizonyítják, hogy összeállt a kerítésbontó, betelepítéspárti koalíció Magyarországon, ennek minden baloldali párt tagja gyakorlatilag, a Jobbik pedig csendestársként viselkedik. Tisztelt baloldali képviselők - az MSZP, sajnos, úgy látom, hogy nem vesz részt a Ház munkájában -, amikor a kerítésbontást, a betelepítést erőltetik, akkor most nem csupán a kormánnyal van vitájuk, hanem most már több millió magyar emberrel is, a magyarok ugyanis már háromszor mondtak nemet világosan az illegális bevándorlásra, a betelepítésekre, és álltak ki a határok megerősített védelme mellett, kiálltak két konzultáció során, és kiálltak az őszi népszavazás során, akkor több mint 3 millióan.
Tisztelt Ház! A kormány nem fog engedni a nyomásnak, bármily erős is legyen az, akármekkora is a nyomás, akkor sem hagyjuk, akkor sem fogjuk hagyni, hogy nélkülünk döntsenek rólunk, akármilyen durva is legyen az előttünk álló kampány, akármilyen szerepet is játsszanak majd abban az ellenzéki pártok, ebből az elvből egy tapodtat sem fogunk engedni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me