DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ez a provokatív cím nem az én saját találmányom, nem az én kreálmányom, hanem ezek azok a szavak, amelyeket a Fidesz és az MSZP politikusai az elmúlt időszak demográfiai vitáiban az anyasággal kapcsolatban használtak.
Emlékezhetünk rá, hogy a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd használta először ezt a „teleszülés” kifejezést, majd erre kontrázott rá Bangóné Borbély Ildikó, aki az anyákat tenyészállatoknak titulálta, illetve a kormány politikáját igyekezett kritizálni ebben a stílusban, majd, úgy gondolom, minden határt átlépett Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője, amikor Bangóné Borbély Ildikót, egy országgyűlési képviselőt „büdös banyának” nevezett, sőt azt is mondta, hogy „az ilyen nem is ember”.
Nem tudom, hogy ezek a hölgyek és urak észreveszik-e egyáltalán, hogy milyen szavakat használnak, amikor az anyaságról beszélnek, és hogy ez segíti-e azt, hogy Magyarország legnagyobb problémáját, a demográfiai katasztrófát sikerüljön megállítani, kezelni, és hogy Magyarország lélekszámában is gyarapodjon. Ettől sajnos 2017. I. negyedévében is távolabb kerültünk, hiszen éppen ma jelent meg a KSH közleménye, amelyben az áll, hogy tovább gyorsult Magyarország elnéptelenedése, a születésszám tovább csökkent az előző év azonos időszakához képest, a halálozások száma pedig növekedett.
A demográfiai kérdés közösségi és magánéleti szempontból is rendkívüli felelősséget ró minden olyan emberre, aki közszereplő, különösen a politikusokra, akik döntéseket hoznak az életnek erre a vetületére is. Tudomásul kell vennünk azt, hogy jelenleg Magyarországon a 40 éves nők 40 százaléka gyermektelen, és hét év alatt 78 ezer magyar gyermek született meg külföldön magyarként. A természetes fogyást tovább gyorsítja az a kivándorlási hullám, amely elképesztő mértékeket öltött Magyarországon, most már a KSH és az Eurostat adatai is nagyságrendileg egybevágóan azt mutatják, hogy 500 ezer körülire tehető azoknak a magyaroknak a száma, akik az elmúlt években elhagyták hazájukat, és a KSH felmérése szerint további 370 ezren a következő néhány hónapban is erre készülnek, úgy, hogy ennek a 370 ezer embernek a fele már jelentkezett is valamilyen állásra.
Közösségi felelősségünk van tehát abban, hogy a társadalombiztosítás fenntartható legyen, hogy az egész államháztartás ne omoljon össze. Ezért nyújt be a Jobbik határozati javaslatot azért, hogy a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját minimális mértékűre csökkentsük, így hosszú távon nyújtsunk segítséget a gyermeket nevelő szülőknek, családoknak.
(16.10)
Bérlakásépítési program induljon azoknak a fiataloknak, akik gyermeket terveznek, kiszámítható, olcsó lakhatási feltételeket biztosítsunk nekik, illetve a nyugdíjakhoz hasonlóan a családtámogatás is legyen inflációkövető. Érjenek annyit a családok a kormánynak, amennyit a nyugdíjasok érnek!
Magánéleti szempontból is fontos ezt a kérdést megközelítenünk, hiszen számos fiatal pár, azt érzékelhetjük a különböző felmérésekből, illetve a környezetünkben is, hogy kételyekkel van tele. Kételyekkel, mert nem tudják előre, hogy mit jelent a gyermekvállalás, nem tudják, hogy mit fog nekik jelenteni testileg, lelkileg, érzelmileg vagy akár anyagilag, de nekünk, politikusoknak, közszereplőknek az a feladatunk, hogy segítsünk legyőzni ezeket a kételyeket. Politikusként olyan intézkedéseket hozzunk, amelyek kiszámítható jövőképet nyújtanak, és éreztetik a fiatalokkal, hogy minden magyar gyermek közkincs, a gyermek áldás a családnak is, de az a színvonal, amin akár Németh Szilárd, Bangóné Borbély Ildikó vagy Gajdics Ottó beszél az anyaságról, a gyermekvállalásról, nem segíti azt, hogy Magyarország kilábaljon a demográfiai katasztrófából. A teleszülés, a tenyészállat és a büdös banya, ezek mind messzebb visznek a megoldástól, a XX. századi politizálás termékei, ezekre nincsen szükségünk. Megoldási javaslatokra van szükségünk, amit a Jobbik mind politikai pártként, mind a képviselői magánemberként is mindannyian elő szeretnének segíteni, hogy Magyarország gyarapodó nemzet legyen, és minden egyes magyar fiatal pár úgy élje meg, hogy az anyaság hivatás, a gyermek pedig áldás. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me