RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! „A szeretet soha el nem múlik.” - az érsek úr a jelmondatának az első korinthusi levél passzusát választotta. A szeretet soha el nem múlik, mint elmondta, azért, mert a szeretet végső, és magyarázata mindennek. Úgy gondoltam, hogy mivel most volt érsek úrnak az 50 éves miséje, az aranymiséje, ezért az Országgyűlés és a Parlament falai között is meg kell emlékezni az ő eddigi munkásságáról és életútjáról. Július 19-én került sor Márfi Gyula veszprémi érsek aranymiséjére a veszprémi Szent Mihály Bazilikában, ennek apropóján, tiszteletem jeléül szeretném itt a Ház falai között is az életútját említeni.
Márfi Gyula 1943. december 17-én született egy kis Zala megyei faluban, Pördeföldén. Egészen fiatalon elkezdte érdekelni a papi hivatás, ebben valószínűleg nagy szerepet játszott, hogy a bátyja is ezt a pályát választotta. Tizenhárom évesen kezdett el ministrálni Pákán. A vasárnapok a család számára a szentmiséről szóltak. A legközelebbi templom is egyórás gyalogútra volt az otthonuktól, ezt az utat tette meg a család minden vasárnap. Márfi Gyula, elmondása alapján, nagyon szeretett misére járni, a prédikációt nagy figyelemmel hallgatta. Bár a politikai berendezkedés nem kedvezett az igazi hívőknek, ő akkor is nagyon ragaszkodott hitéhez, és felmerülő kételyeire, kérdéseire önszorgalomból igyekezett válaszokat találni.
A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba járt, ahol az ottani bencés atyák is nagy hatással voltak rá. 1962-ben érettségizett, ezután tanulmányait a budapesti Központi Papnevelő Intézetben folytatta. 1967. június 18-án, Szombathelyen szentelték pappá, erre mindig is büszke volt. Ahol misézett, mindig elmondta, hogy büszke arra, hogy a Szombathelyen eltöltött 17 éve olyan, mint Márton püspök évei, hiszen Szent Márton püspök is Szombathelyen töltötte a katonaéveit. Ezt minden egyes alkalommal elmondta érsek úr, minden egyes találkozáskor, erre büszke volt.
Pákán 1967-1968 között, ezután Nyőgérben 4 éven át, majd Kőszegen 1973-tól 1976-ig volt káplán. Közben 1968-tól 1969-ig tanulmányi szabadságon volt Budapesten, amelynek során megszerezte a teológiai doktorátust. 1976-78 között Párizsban tanult ösztöndíjasként. 1978-tól püspöki szertartó, majd püspöki titkár, később irodaigazgató lett. II. János Pál pápa 1995. november 11-én amanziai címzetes püspökké és egri segédpüspökké nevezte ki. 1995. december 2-án, Egerben szentelték püspökké. 1997. augusztus 14-én veszprémi érsekké nevezte ki a pápa, érseki beiktatására 1997. szeptember 5-én került sor.
A papi teendők közül szívéhez legközelebb a szűk értelemben vett lelkipásztori munka áll, de ugyancsak közel érzi magához a főpapi teendőket, mint például a bérmálást vagy az ünnepi szentmisék bemutatását. Igyekszik megszólítani az embereket. Egyik nagy erénye, hogy világosan és érhetően át tudja adni a keresztény tanításokat hallgatóságának. A papi hivatás iránt érdeklődők útját egyengeti, számukra iránymutatást is ad. Az érsek a keresztény értékek mellett a nemzeti értékeket is szem előtt tartja, így többször állást foglal közéleti kérdésekben is, mint például a migráció kapcsán, amely szerinte az elvallástalanodott Európát veszélyezteti. Fontosnak tartja mihamarabb visszatérni a gyökerekhez, és arra buzdít mindenkit, hogy vegye újra komolyan keresztény hitét.
Márfi Gyula érsek 50 éves papi jubileuma alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be a Szent Mihály Bazilikában június 19-én este. Több százan érkeztek az aranymisére, helyhiány miatt sokan a Szentháromság téren felállított kivetítőn követhették figyelemmel az eseményeket. A szép szertartással méltóképpen ünnepelték meg Márfi Gyula 50 éve tartó odaadó szolgálatát és munkásságát.
Én az érsek úrnak innen, a Parlament falai közül kívánok a papi tevékenységéhez, hivatásához és hitvallásához egészségben és jó erőben eltöltött papi éveket, és munkásságához jó egészséget kívánok. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me