SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Bocsánat! Akkor most köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Államkincstár szakszervezetei július 17-ére kétórás sztrájkot hirdettek, ha a kormány addig nem hoz intézkedést a központi államigazgatásban dolgozók béremeléséről. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány már idén emelje meg az illetményüket 25 százalékkal, és egy többéves bérmegállapodás keretében három év alatt 50 százalékkal emelkedjen a bérük.
Államtitkár úr, a követelések teljesen jogosak, hiszen a közszféra béreit immár kilencedik éve tartja befagyasztva a kormány.
Közel 200 ezer dolgozónak 2008 óta nem változott a bére, és már napi megélhetési gondokkal küzdenek. A Magyar Államkincstár dolgozói különösen rossz helyzetben vannak, egyre kevesebben végeznek egyre több munkát, a jövőben minden kifizetést, legyen az szociális ellátás, nyugdíjfizetés vagy uniós támogatás, innen fognak utalni.
Lázár miniszter úr nem az első ígéretét szegte meg azzal, hogy a központi szerveknél a dolgozók béremelését újabb egy évvel elhalasztják, nem először és nem utoljára csapják be az állami dolgozókat, nemrég a július 1-jei munkanapot is elvették tőlük. (Dr. Rétvári Bence: Munkanapot? Azt mondta, hogy munkanapot vettünk el tőlük! - Derültség a kormánypártok soraiban. - Dr. Rétvári Bence: Elvettük a július 1-jei munkanapot.) És most a sztrájk bejelentésére is fenyegető stílusban reagált Lázár miniszter úr, amikor azt mondta: se sztrájk, se béremelés nem lesz, nem megengedhető, hogy az állam pénzügyi rendszerével játsszanak. Ez igaz, hogy senki sem játszhat ezzel, főleg nem a kormány, márpedig a kormány ezt teszi, hiszen évek óta alacsonyan tartja a béreket.
Azt kérdezem, államtitkár úr, hogy megadja-e a kormány a kért béremelést, illetve ki vállalja majd a felelősséget azért, ha gondok lesznek a bérek, nyugdíjak utalásával.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me