DR. ASZÓDI ATTILA,

Full text search

DR. ASZÓDI ATTILA,
DR. ASZÓDI ATTILA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Asszony! Önök nagyon sokszor nyilatkoznak energetikai kérdésekben; feltételezem, hogy precízen olvassák az ezzel kapcsolatos híreket. Kezemben van az az elemzés, amire ön hivatkozott; arról kell hogy önöknek beszámoljak, hogy ezt ezúttal nem olvasták precízen. Ez az elemzés szerintem más kijelentéseket tartalmaz, mint amire ön a kérdését alapozta.
A helyzet az, hogy a villamos energia fogyasztói ára nemcsak a termelői ártól függ, hanem a hálózatot működtetni kell, a hálózatfenntartásnak is van költsége, az erőművek szabályozásának, a rendszer szabályozásának is van költsége, és a villamos energiának végül el kell jutni a fogyasztókhoz. Ezek mind-mind külön költségelemek.
Ön ebből a villamosenergiatermelésnek a költségelemét ragadta ki, és ebből próbált következtetni a végfelhasználói árakra, ami ebben a formában nem megfelelő modellezés.
Azt is elfelejtette megemlíteni ebből a tanulmányból, hogy ez a tanulmány bizony azzal számol, hogy 2040-ig évente 2 százalékkal fog nőni a villamosenergia-igény; önök rendszeresen arról beszélnek, hogy önök szerint a villamosenergia-igény csökkenni fog. Az ön által hivatkozott tanulmány a villamosenergia-igény növekedéséről beszél.
És azt is elmulasztotta megemlíteni, hogy a tanulmány nem foglalkozik a klímavédelmi célok teljesítésével, miközben a megújuló energiahordozókra és az atomenergiára pontosan azért is szükség van, hogy a klímavédelmi célkitűzéseket mind Magyarországon, mind Európában, mind pedig világszerte teljesíteni tudjuk.
Tudnia kell, hiszen erről sokszor volt már szó ebben a Házban, hogy az Európai Bizottság másfél éven keresztül vizsgálta a Paks II.-projekt gazdaságosságát.
A másfél éves vizsgálat eredménye az lett, megállapította, hogy a projekt profitábilis lesz, figyelembe véve az előállítási költségeket, és figyelembe véve azt, hogy a villamos energia ára a piacon várhatóan hogyan fog alakulni. Tehát nemcsak mi, hanem az Európai Bizottság is azt mondja, hogy a Paks II. projektet érdemes megvalósítani, hiszen olcsón fog adni villamos energiát, hozzájárul a hazai ellátásbiztonsági célkitűzések teljesítéséhez, és segít bennünket a klímavédelem elérésében.
Ön hivatkozott a jelenlegi piaci árakra, azt kell hogy mondjam, nem precízen, ebben az esetben sem. Ha megnézi a HUPX weboldalát, akkor láthatja, hogy Magyarországon az elmúlt hetekben az alaperőművi áram, a zsinóráram nagyjából 50 euró/megawattóra környékén került értékesítésre, míg a csúcsidőszaki villamos energia 60 euró/megawattóra környékén került a piacra. Ebben az 50-60 euró/megawattóra körüli tartományban lesz a Paks II. előállítási költsége, tehát már ma is a piaci nagykereskedelmi árak abban a tartományban mozognak, ahol a Paks II. önköltsége lesz.
Ön hivatkozott gázerőművekre. Azt kell hogy mondjam önnek, hogy ha mondjuk, megnézik a magyarországi és az európai szinten is az egyik legmodernebb erőművet, a gönyűi gázerőművet, akkor 2016-ban ez az erőmű az év 8760 órájából 6 ezer órán keresztül működött, tehát igenis szükség volt erre a hazai forrásra is az atomenergia mellett.
Hangsúlyozom, hogy az atomerőmű mind ma, mind pedig a jövőben az olcsó villamosenergia-ellátás záloga, amely segíteni fog bennünket, még egyszer hangsúlyozom, az ellátásbiztonsági célkitűzések és a klímavédelmi célkitűzések teljesítésében.
Nagyon remélem, hogy a jövőben támogatni fogják ezt a projektet, ami szükséges ahhoz is, hogy ön is éjjel-nappal, télen-nyáron folyamatosan hozzáférjen a villamos energiához, ami ma egy elengedhetetlen közszolgáltatás.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me