DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Pontosan azért tette meg a kormány ezt az újabb kedvező lépését, mert folyamatosan konzultál az érintettekkel. Az ő javaslatuk volt, hogy aki hosszú időn keresztül a saját gyermekét otthon ápolja, és ezt az áldozatot valóban vállalja egy fél életen keresztül, azok számára ez a havi 50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítés bevezetésre kerüljön. Azt hiszem, hogy emberiességi alapon ezt mindenkinek támogatni és nem támadnia kell.
Ahogy szerintem az is fontos, hogy ha valaki korábban otthon ápolta a hozzátartozóját, és ezért kapott egy 29 500 forintos díjat, akkor most már nemcsak alapösszegű és emelt összegű, de kiemelt összegű ápolási díjat is kaphat. És ezeknek az összege is emelkedett: aki egy súlyosan fogyatékossággal élő hozzátartozóját ápolta 2010-ben, ő 38 350 forintot kapott, most pedig kap 58 680 forintot. Ez is egy olyan tételemelkedés, amely sok családnak jelent segítséget.
De ha ön már a fogyatékossággal élőknek a világnapját hozta föl, ne felejtsük el, hogy Magyarországon a szociális célra szánt fejlesztési forrásoknak az egynegyedét, azaz 103 milliárd forintot fogyatékosságügyi fejlesztésekre költjük, pontosan azért, hogy az életminősége a fogyatékossággal élő embereknek minél jobb legyen; elsősorban esélyt kapjanak a munkaerőpiacon, hogy dolgozni tudjanak. Itt a pályázati rendszernek köszönhetően 200 ezer fogyatékos, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű ember kapott lehetőséget, hogy dolgozhasson támogatott foglalkoztatásban, nyílt munkaerőpiacon. És az is fontos, hogy az intézményeiknek a kitagolási folyamata is halad: 6 milliárd forintból 600 ember hagyhatta el a nagy, zsúfolt szociális intézményeket, és személyre szabott ellátást kaphat most már. Ennek a további kiegészítése az az újabb szociális döntés, amely a gyermekeiket otthon ápolók számára jelent egy 50 ezer nyugdíjtöbbletet. De azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a házi gondozásban részesülők száma is az elmúlt évben 40 százalékkal nőtt, 75 ezerről 107 ezerre. Így igyekszünk mindenki számára ezeket a gondoskodási formákat kiterjeszteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me