DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az ön hozzászólásának talán az egyetlen haszna, hogy megismerhetjük, miként működik a szocialista álhírgyár. Ugyanis valóban van a miskolci kórház vagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház esetében egy szmsz-módosítási folyamat, amelyben a Gyermekegészségügyi Központot átnevezik Gyermekegészségügyi Centrummá. Ennek az olvasata tehát a mostani szocialista retorika alapján, hogy megszűnik a Gyermekegészségügyi Központ.
Tisztelt Képviselő Úr! Nem szűnik meg, csak egy új nevet kap, a „centrum” nevet kapja, és ön ezt megpróbálja itt a parlamentben úgy előadni, minthogyha a teljes gyermekellátás megszűnne Miskolcon, megszűnne ebben az új egyesített szuperkórházban. Semmi ilyenről természetesen nincsen szó, hiszen ugyanazok az emberek ugyanott tovább tudnak a gyermekek javára dolgozni.
Az átalakítás ráadásul, amely a menedzsmentet érinti, az irányítási menedzsmenttechnikát, de egyáltalán nem az orvosi működést - mondom, abban csak a „központ” „centrum” kifejezésre változik -, ennek az átalakítása teljes mértékben egyetértésben történt a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökével, valamint az orvosi kar egyetértésével is, és lényegében itt a menedzsmentben van egy struktúraváltozás és a központról centrummá történő átnevezés. Aki a korábbi vezetője volt ennek a Gyermekegészségügyi Központnak, ő a teljes nagy integrált kórháznak egyébként továbbra is a tudományos, oktatási igazgatóhelyettesi feladatait ellátja, osztályvezető főorvosként dolgozik.
Semmifajta ellátáscsökkenés nincsen sem a csecsemő-, sem a gyermekellátásban, változatlan heti óraszámban, ugyanazok a tapasztalt orvosok vannak, akik eddig, tehát sem a gyerekek ellátása, sem a szakmai színvonal, sem az intézmény akkreditációja nem kerül veszélybe, csak egy névváltozás történik, amit ön úgy vezet itt elő, mint megszüntetést.
A másik mondata: azt mondta ön itt az előbb, hogy 7-8 rezidens jelentkezett korábban, most pedig már nulla rezidens van itt. Tisztelt Képviselő Úr! A nulla az 17, mert az ön által említett évi 7-8 rezidens jelentkezése mellett 17 rezidens továbbra is itt tevékenykedik. Ön itt a parlamentben ezt úgy interpretálja, hogy nulla ember. Mi köszönjük szépen azoknak a lelkiismeretes munkáját, akik akár rezidensként, akár szakorvosként így tesznek.
Önöknek viszont van azért a bűnlajstromában kórházbezárás bőven. Emlékezzünk a Svábhegyi Gyermekkórházra, amely volt, de már nincs; az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az OPNI, amelyet önök zártak be; a Szabolcs Utcai Kórház, amelyet önök zártak be; vagy a Schöpf-Merei Kórház, ahol nagyon sok problémás szülés esetén tudtak a családoknak segíteni. Országos intézmény volt, és nagyon sok csecsemő köszönheti az életét annak, hogy a Schöpf-Mereiben világra tudták őket hozni. Önök ezt az intézményt bezárták, amely egy visszavonhatatlan csapás a magyar egészségügy számára, hiszen olyan orvosi csapat volt ott, amilyet újra összeállítani évek munkájába kerülhetne.
Azt is megemlíteném, tisztelt képviselő úr, hogy a rezidenstámogatási programra azért jelentkeznek továbbra is, hiszen 8,2 milliárd forintot szántunk erre. Ezért vannak rezidensek ilyen számban akár ott, a miskolci kórházban, akár máshol is.
Önök tehát elég sokat tettek azért, hogy valóban a kórházbezárások kormányaként nevezhessük önöket. De az MSZP bezárásaival szemben a Fidesz-KDNP éppen felújított kórházakat és új rendelőket épített. Országszerte 77 kórházat újítottunk fel, miközben önöknél csak bezárásokról szólt a hír. 54 rendelőt felújítottunk, 23 helyen pedig új rendelőt építettünk azért, hogy közelebb legyen a minőségi ellátás a betegekhez. 30 új mentőállomás épült, miközben önök utolsó éveikben már egy mentőautót sem vettek, mi 30 új mentőállomást építettünk, és mostanra túllépte a 100-at a felújított mentőállomások száma (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ez még ezelőtt egy hónappal 97 volt, most pedig már 104. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me