DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön tájékozott az oktatáspolitika területén, úgyhogy szerintem csak direkt hallgatta el azt, hogy maga a köznevelési törvény írja elő, hogy ötévenként át kell tekinteni a Nemzeti alaptantervet, pontosan azért, mert rettentő gyorsan változik a világ, ötévenként egy revíziót kell végrehajtani, meg kell nézni, hogy mit kell fejleszteni tovább a NAT-ból. Úgyhogy teljesen természetes, hogy a következő években is ötévente újra elő és elő fogja venni minden kormányzat, hogyha betartja a törvényeket. Ezt ön is tudja, csak itt most valamiért nem említette.
Az iskolák szabadsága a kerettantervek kapcsán. Ön is tudja, tisztelt képviselő úr, hogy másfél évvel ezelőtt 10 százalékról 20 százalékra növeltük azt az arányt, amelyben a kerettantervtől az egyes iskolák el tudnak térni. Tehát ha az iskola igazgatója, a tanárok, a szülők, diákok közösen úgy határoznak, hogy ők egy versenyistálló típusú iskola, akkor nyilván ők több órát fognak tartani, és a kerettantervből többet fognak megtanulni. Ha azt mondják, hogy ők egy lazább oktatási modellt támogatnának, 20 százalék eltérési lehetőségük megvan. Tehát ezzel maguk az iskolák élhetnek. Minden iskola kialakíthatja a maga profilját, hogy ő egy szigorúbb vagy egy lazább oktatást kíván megtenni.
A digitális oktatásra olyan mértékű forrásokat fordít a kormányzat, amelyekre korábban példa nem volt: hogy minden osztályterembe eljusson a wifi, eljusson a széles sávú internet; hogy 70 ezer különböző informatikai eszközt osztottunk ki már a korábbiakban is, és fogunk még a következőkben tízezer számra kiosztani az iskolák között, pontosan azért, hogy meglegyenek a megfelelő eszközök mindehhez. Emellett az Okosportálon mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők a digitális tartalmak, amelyek nem a régi könyvek PDF-formátumát jelentik, és ugyanúgy kell lapozgatni közöttük, hanem egy új digitális oktatási elv szerint jönnek létre, hogy a fiatalok számára egy sokkal inkább lekötő tartalmat jelenítsenek meg. Nos, ezek mind-mind egy modern magyar oktatásügyet igyekeznek szolgálni.
A kísérleti tankönyvek kifejlesztése pedig szintén egy modern eszközzel történt, hiszen abba nemcsak három-négy vagy öt tankönyvfejlesztő kapcsolódott bele, hanem százszámra kapcsolódtak be pedagógusok és ezerszámra diákok, akik visszajelezték, hogy melyek a tankönyv erősségei és mely részeken kell még tovább javítani. Ez is az egyik legmodernebb tankönyvfejlesztési eszköz volt Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(12.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me