DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Épp a mai napon tette közzé az OECD legfrissebb felmérését, hogy a gyermekeket milyen mértékben érinti a szegénység. Szerencsére Magyarország az élmezőnyben szerepel abban a tekintetben, hogy milyen mértékben csökkent Magyarországon a gyermekeket érintő szegénység. Ez 5,1 százalékos csökkenést mutat ki, és csak három európai ország van, ahol valamivel nagyobb ez a pozitív változás, Írország, Lengyelország és Lettország. Az összes többi középeurópai, nyugat-európai ország Magyarország mögött van, a negyedik legjobb helyezést értük ebben el.
Az MSZP által ma követendőnek tartott román modell szerint, ugye, Romániában növekedett a gyermekszegénység, ezt szeretnék a szocialisták Magyarországnak. (Dr. Legény Zsolt: Nem igaz!) Egyébként a leginkább romló helyzet Görögországban volt, ott 8,8 százalékkal nőtt a gyermekeket érintő szegénység. De szerencsére Magyarországon, ahogy mondtam, nagymértékben csökkent, és a negyedik legnagyobb mértékben csökkent az európai országokon belül.
Köszönhető ez annak is, hogy a kormány családi típusú adózási rendszert vezetett be, köszönhető annak, hogy most már több mint egymillió gyermek kapja ingyenesen a tankönyvet. Köszönhető az Erzsébet-táborok nagyon alacsony összegű szünidei táborozási lehetőségének, de köszönhető annak is, hogy a kormány nemcsak a tankönyvek, de a gyermekétkeztetés költségeinek jó részét is átvállalta a szülőktől. Ha csak a legkisebb gyermekeket nézem, a bölcsődéseket, óvodásokat, 92 ezerről 318 ezerre nőtt azok száma, akiknek az étkeztetési költségeit a magyar állam vállalja.
Mindez annak köszönhető, hogy a szocialisták által erre fordított 29 milliárd forintot többszörösére növeltük, a jövő évi költségvetés 79 milliárd forintot tartalmaz erre. A szocialisták sajnálták a pénzt a gyermekétkeztetéstől, a Fidesz-KDNP viszont annyi pénzt biztosít, hogy minden igénylő számára Magyarországon biztosított legyen a szociális gyermekétkeztetés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me