DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm, tisztelt képviselő úr, hogy felvetette ezt a kérdést. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az innováció mindenképpen fontos az ország versenyképessége, a jövőbeni termelés és jó néhány más szempontból is. A kormány egyetért azzal, hogy növelni kell az erre a területre irányuló forrásainkat - tehát egyetértek azzal, amit ön felvetett -, és ennek megfelelő intézkedések történnek, illetve vannak folyamatban.
1200 milliárd forint európai uniós és hazai forrást szándékozunk az elkövetkező időszakban, 2020-ig innovációra fordítani. Ezért a kormány elfogadta 2013-ban azt a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiát, amelynek értelmében a magyar GDP 1,8 százalékát kell K+F tevékenységre költeni. Az uniós programozási időszakban ehhez a feltételek megvannak.
Külön szeretnék kitérni arra, hogy az FM, az agrártárca is megtesz mindent azért, hogy legyen egy megújulás a magyar mezőgazdaságban. Ezért is hoztuk létre az egységes agrárkutató intézetet, a Nemzeti Agrárkutató és Innovációs Központot, amely tulajdonképpen a magyar mezőgazdaság, környezet- és természetvédelem és az élelmiszergazdaság, élelmiszer-biztonság valamennyi területét átöleli, magában foglalja. Emellett az egyetemek és kutatási intézmények alapfinanszírozása, az NKFI Alap programjai, a Kutatás-fejlesztési Alap programjai és a strukturális alapban található források is ezt a célt szolgálják, így a GINOP- és a DEKOP-pénzek is.
Támogatásokat, vissza nem térítendő forrásokat is szeretnénk adni, és fontos cél az, hogy közvetlenül férjünk hozzá uniós forrásokhoz, így agrár- és élelmiszergazdasági pályázat is folyamatban van BIOEAST program néven. A Horizon 2020 programban szintén vannak olyan források, amelyeket a magyar tudományos szféra reprezentánsainak célszerű lesz majd megragadniuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me