IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz-KDNP-kormányt nem érdekli a tudásalapú társadalom építése, és önök egyáltalán nem értik a XXI. század kihívásait, beleragadtak a XX. századba, és nem is akarnak onnét kimozdulni. Tökéletesen mutatja ezt az is, hogy milyen keveset költenek kutatásra, fejlesztésre, innovációra.
Nézzük csak a KSH adatait: a 2010-es hatalomra kerülésük óta az utolsó teljes évben, 2016-ban ismét mélypontot értek el a kutatás-fejlesztési ráfordítások a GDP százalékában, hiszen tavaly csupán 1,22 százalékot költöttünk erre a célra.
Ezen belül az állami ráfordítások valóságos zuhanást mutattak, hiszen a korábbi, szintén nevetségesen alacsony 0,4 százalék környékéről az utolsó évben 0,3 százalék közelébe sikerült lecsökkenteni a költéseket. Gyakorlatilag a vállalkozói szférán és a külföldi forrásokon múlik, hogy Magyarországon van-e valamekkora innovációs tevékenység. A kormányra nem számíthat az ország, ha megújulásról, fejlődésről, magas hozzáadott értékű munkavégzés megalapozásáról van szó.
(13.50)
Ráadásul most készül az új kutatás-fejlesztési stratégia, pontosabban a 2013-as stratégiát frissítik. Óriási hibát követnek el benne, hiszen úgy értesültünk, hogy a tervek szerint a 2020-ra előirányzott 1,8 százalékos költést is le akarják faragni, le akarják vinni másfél százalékra, be akarják betonozni, hogy a következő években ne is legyen érdemi forrásnövekedés ezen a területen. Valóban igaz mindez, miniszter úr? Nem akarnak többet költeni a kutatás-fejlesztésre, az innováció támogatására? Ennyire nem fontos Magyarország megújulása, versenyképessége, a kreativitás és a tudás támogatása? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me