DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszonyok! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság a házszabályi rendelkezések 46. §-a alapján megtárgyalta a fiatalok életkezdési támogatásának kiterjesztésével kapcsolatos törvénymódosításokról szóló T/17997. számú törvényjavaslatot.
Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014-es országgyűlési határozat 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar nemzet jövője, a hátrányos helyzetűek esélyeinek növelése iránti felelősségtől indíttatva a fiatalok önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából az Országgyűlés megalkotta a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXX. törvényt. A törvény rendelkezései alapján a magyar állam támogatást nyújt a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából minden 2005. december 31. napját követően született gyermek részére. Az életkezdési támogatás külön igénylésére nincs szükség, a Magyar Államkincstár automatikusan nyit egy számlát a gyermek részére, és azon külön kérés nélkül helyezi el a támogatás összegét.
A jelen benyújtott és most tárgyalt törvényjavaslat célja, hogy a gyermekvállalást ösztönző akcióterv részeként az életkezdési támogatás és a Start-számlanyitás lehetősége a nem Magyarországon élő magyar gyermekekre is kiterjedjen. Ennek megfelelően a törvénytervezet elsősorban a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény egyes rendelkezéseit módosítja. A jelen tervezet a jogosultak körének bővítésén túl tartalmaz egyéb, többségében adatszolgáltatási eljáráshoz kapcsolódó egyértelműsítő és egyszerűsítő módosításokat is.
A Törvényalkotási bizottság a részletes vitát lezáró bizottsági módosításban foglaltakat elfogadta, amely jelentős részben kodifikációs pontosításokat tartalmazott. Érdemi változtatásként kiemelendő a természetes személyazonosító adat fogalmának módosítása, valamint annak előírása, hogy a gyermek természetes személyazonosító adatait a számlavezető kizárólag a gyermek részére megnyitott Start-számla vezetése és az azzal összefüggő feladatai ellátása érdekében kezelheti. A Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatot nem terjesztett elő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében elmondható, hogy a javaslat célja a gyermekvállalás ösztönzése a határainkon kívül élő magyarság körében is. Ennek a nemes célnak az érdekében kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy majd a végszavazásnál támogassák a javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me