KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Előterjesztők! Képviselőtársaim! A jelen és a jövő a digitalizációé. Ez a folyamat mindenkire hatással van. A kormány számos döntésével hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a digitalizáció nyertese legyen, hogy a digitalizáció nyertese lehessen. Például 2018 végére, ahogy vállaltuk, minden olyan háztartás számára, amelyik ezt igényli, hozzáférhetővé tesszük a szupergyors internetet, emellett célzott támogatással segítjük a családok, az emberek és a vállalkozások boldogulását ezen a területen.
A digitalizáció a média, a televíziózás területét sem hagyja érintetlenül. Az országos műsorfejlesztők már 2014. október 31-ével átálltak a digitális műsorsugárzásra. Ezzel egyrészt nőtt az országosan ingyenesen fogható televíziós programok száma, másrészt a vétel minősége is nagyságrendekkel javult, jobb lett az új technológiáknak köszönhetően. A helyi és a körzeti műsorterjesztőknél viszont még nem zajlott le ez a folyamat, nekik 2020. szeptember 5-ig kell átállniuk erre a technológiára.
Halász képviselő úr és Gulyás frakcióvezető úr kezdeményezése ehhez a még folyamatban lévő átalakuláshoz kapcsolódik. Az általuk jegyzett és benyújtott törvényjavaslat ugyan az eddigi 2020-as határidőt nem érinti, de mégis meggyorsíthatja az átállás folyamatát a helyi televíziók esetében. Ez a törvényjavaslat ugyanis lehetővé teszi, hogy a jelenlegi műsorterjesztők a hosszadalmas pályázati folyamat helyett egy egyszerű kérelmen alapuló eljárás révén jussanak hozzá a XXI. század követelményeinek megfelelő digitális frekvenciákhoz.
(15.40)
A törvényjavaslat ezzel egyrészt megkönnyíti a helyi szolgáltatók helyzetét, csökkenti a terheiket, másrészt biztosítja azt, hogy a helyi lakosok megfelelő minőségben és módon jussanak hozzá a helyi televíziók programjaihoz. A törvényjavaslat ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a helyi televíziózás, valamint annak kulturális és közösségteremtő értékei a digitalizáció modern világában is fennmaradhassanak és fejlődhessenek. Ezek mindannyiunk számára fontos célok, a kormány ezért is támogatja a javaslatot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szükséges megjegyezni továbbá, hogy a digitális átállás a helyi televíziózásban közvetve a mobilinternet fejlődését is segíti. A helyi televíziók által jelenleg használt frekvenciatartományok egy része ugyanis felszabadul. Ezek a frekvenciák a széles sávú mobilhálózatok jövőbeni fejlesztésénél is kiemelt szerepet fognak játszani, és fontos lépést jelenthetnek az 5G vezeték nélküli hálózat hazai kiépítésében. Hamarosan olyan eszközöket használunk majd, amelyek ezen a platformon fognak működni, ezért szükség van az ezt kiszolgáló széles sávú technológiára. A javaslat a digitális átállás egyszerűsítésével, gyorsításával lehetővé teszi tehát, hogy ezek a frekvenciák minél előbb felszabaduljanak a széles sávú fejlesztések számára, hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország továbbra is egy európai szinten is kimagasló minőségű mobilinternetelérhetőséget biztosító ország legyen.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A most benyújtott törvényjavaslat, amelyről tárgyalunk, ugyan egy technikai jellegű módosítás, mégis hitem szerint jelentős hatással lesz a helyi televíziózásra azzal, hogy az egyszerűbb eljárási renddel megkönnyíti a digitális technológiára való átállást, ennek köszönhetően a helyi televíziók műsorait a kor színvonalának megfelelő minőségben és módon nézhetik a helyi lakosok. A javaslat tehát közvetve hozzájárul a széles sávú mobilhálózat fejlődéséhez is.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. A kormány támogatja a benyújtott törvényjavaslatot. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me