HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm a szót. Meg szeretném ragadni az alkalmat, hogy felhívjam ezekre a problémákra a figyelmüket. Hiszen ahányszor a víziközműszektorról beszélünk, muszáj beszélnünk arról is, hogy milyen állapotban van Magyarországon a vízhálózat. És bármennyire jómódú egy település, a mai napon is látható, hogy sajnos a hálózatunk eléggé elöregedett, komoly problémákat jelent pont a szolgáltatás is már. Hiszen fel kéne újítanunk ezeket a hálózatokat, erre kéne tudnunk pénzt adni a szolgáltató szektornak, merthogy ezen víziközmű-szolgáltató cégek nagy része önkormányzati tulajdonú cég. És pont azért, amit elmondtam, hogy az elmúlt időszakban ki lettek zsigerelve ezek a cégek, éppen ezért nagyon nehézzé teszi például egy hiba bejelentését is már, ami egy apróság lenne, vagy amikor egy lakosnak bármi problémája van a víziközmű-szolgáltatással, csőtörést észlel, vagy bármi ilyen gondot vesz észre otthon, akkor nehezen tud az ügyfélszolgálatok felé fordulni. Hiszen pont azért, mert nagyon-nagyon kevés pénze maradt ennek a szolgáltató szektornak, ezért hol csökkentettek nagyot? Nyilván az ügyfélszolgálatokon.
És sok esetben megtörténik az, amikor a lakos felhívja az ügyfélszolgálatot, akkor egy teljesen más településen csörög a telefon, így azt sem tudják beazonosítani, hogy hová kell kimenni a problémát megoldani. Sajnos, a problémamegoldásra is napokat kell várni, éppen ezért szerintem komolyabban kéne beszélnünk erről a szektorról újra. Át kéne gondolnunk az egész törvényt. Ugye, önök vezették be a közműadót, pont erre a szektorra, a legjobban nekik fájt, hiszen ők azok, akik a legnagyobb összeget kell hogy fizessék, merthogy a hálózat hosszához képest fizetik ezt az adót a szolgáltatók.
Találnunk kéne egy megoldást arra, hogy a fejlesztésekre is legyen pénz, hogy a csöveket ki lehessen cserélni, hogy minden lakoshoz eljuthasson a csatornahálózat, a szennyvízhálózat, az ivóvízhálózat, merthogy sajnos még az én választókerületemben is van olyan város, ahol a város nem minden területén van ivóvízhálózat. Azt gondolom, hogy ez a XXI. században nem megengedhető Magyarországon, éppen ezért arra kellene most igazán pénzt fordítanunk, hogy ezeket a hálózatokat rendbe tegyük, a csövek cseréjére legyen pénz, az ügyfélszolgálatokra legyen annyi pénz, hogy a lakosságnak könnyű legyen egy probléma bejelentése minél hamarabb. Legyen annyi ember, aki minél hamarabb oda tud érni a megfelelő eszközökkel, kijavítani ezeket a hibákat, mert ez az igazán bosszantó problémák egyike. A lakosság érzi ezeket a problémákat, mert tipikusan az a szektor, amit mindennap használ, és tipikusan az a terület, ami a mindennapokban tudja dühíteni, sérteni őket.
Ezért még egyszer szeretném elmondani, hogy az okoshálózatok létrehozása nagyon-nagyon jó ötlet, az okosmérések nagyon-nagyon jó ötlet, de az a baj, hogy Magyarországon még alapvető problémákkal küzdünk. Ezeket a problémákat is meg kéne oldanunk, ezekre is meg kell találnunk a pénzt és a megoldást. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me