SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a víziközmű-szolgál-ta-tás-ról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításáról szól, továbbá ehhez kapcsolódóan a hozzákapcsolódó végrehajtási rendelet, valamint a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal miniszter részére történő, víziközmű-szolgáltatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatásának rendjét szabályozza.
A szóban forgó törvényjavaslat elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által megvalósított országos hatáskörű közhiteles víziközmű-kataszter elkészítéséhez, annak az adatbázis-üzemeltetéséhez tartalmának folyamatos frissítésének alapjait fekteti le. Ezáltal a nemzeti víziközműnyilvántartás és az előbb említett víziközmű-kataszter közötti kapcsolat is megteremtődik.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény kiegészítése meghatározza az érintett rendszerek között átadandó adatok körét, a kialakítandó kapcsolat módját, valamint intézkedik a részletszabályok kialakításáról. A módosítás eredményeképpen létrejön a nemzeti víziközműnyilvántartás és a közhiteles nyilvántartás közti kapcsolat, vagyis az utóbbi adatbázis bekapcsolódik közvetlenül az adatkezelési rendszerbe. Meghatározásra kerül továbbá, hogy a közhiteles adatnyilvántartás adatait a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal vezetheti a jövőt illetően. Az egységes közhiteles adattartalom a nemzeti víziközműnyilvántartásban keletkezik, amelyet szintén a MEKH kezel a jövőt illetően, és a MEKH közvetíti és továbbítja közvetlenül a közhiteles regisztrált adatbázis-tartalom felé, létrejőve az előbbi törvény, az iménti törvény által említett adatkapcsolat.
A hivatal adatszolgáltatásának részletszabályait az NFM-rendelet tartalmazza. A jelen törvénymódosítás egyúttal biztosítja azt is, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter és a vízgazdálkodásért felelős miniszter számára a jogszabály-módosítás kapcsán létrejövő adattartalom további adattal azonos hozzáférési és megismerhetőségi lehetőséget teremtsen.
(9.10)
Az integrált közcélú víziközmű-adatbázis, amely az előző adattartalomnak egy felülkezelt rendszere, a közigazgatási és közszolgáltatás-fejlesztési operatív programból kerül megvalósításra európai uniós és részben a magyar kormány által biztosított forrásból. Az úgynevezett IKVA-val megvalósítandó közpolitikai cél a szolgáltatási szemlélet és az etikus működés megteremtése a közszolgáltatásban, amelyhez a közszolgáltatások települési és víziközműrendszer-szintű adatait tartalmazó integrált ügyfélközponti információs adatbázis kialakítására kerül sor, és utána a használatbavételével megteremtődik a hozzáférés biztosítása viszont-adatáramlás formájában.
A két rendszer együttesen azt tudja biztosítani, hogy a magyarországi víziközmű-szolgáltatás valamennyi eleméről, legyen az önkormányzati, állami vagy éppen közműszolgáltatói tulajdonban, kezelésben, valamennyi információ rendelkezésünkre fog állni, ez a jövőt illetően a fejlesztések biztosítása érdekében és a rekonstrukciós alap biztosítása érdekében mindenképpen fontos.
Az európai uniós szabályoknak való megfelelést is szolgálja ez a rendszerkialakítás úgy, hogy a VIKKA-projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban, valamint azt követően a kialakított adatbázis működtetése révén folyamatos információkat tudunk biztosítani valamennyi európai uniós fejlesztés megvalósulását követően. A fentiekre tekintettel a törvényjavaslat legfőbb célja, hogy megalkossa azt az integrált közcélú víziközmű-adatbázist, amivel meg tudjuk valósítani azokat a kötelező feladatainkat, amivel az EU-s fejlesztések irányában tartozunk.
Másrészt a törvényjavaslat szolgálja a bürokráciacsökkentést is, ugyanis az integrált közcélú vízi-közmű-adatbázis megvalósításával egy olyan komplett informatikai rendszer jön létre, amely felhasználja a szolgáltatási tevékenységhez kapcsolódóan a víziközmű-szolgáltatók és az ellátásért felelősök, valamint a víziközmű-szolgáltatás felügyeletét ellátó szervezet érdekkörében keletkezett adatokat. Ezáltal egy olyan egységes, modern, stabil és hivatali munkát segítő adatbázis jön létre, amely nélkülözhetetlen a víziközmű-szolgáltatás területén hatósági feladatokat ellátó szervezetek irányában, például a díjmegállapítási jogkört gyakorló irányában vagy az egyéb ágazati feladatokat, közműszolgáltatásokat végzők irányában egyaránt.
Maga az adatbázis lehetővé teszi, hogy a vízi-közmű-szolgáltatók a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal részére történő adatszolgáltatást egyablakos rendszerben nyújtsák be, automatikus módon, továbbá az érintett szervezetek az IKVA-adatbázison keresztül férjenek hozzá a szükséges adatokhoz, ami a tevékenységükhöz, a fejlesztési terveikhez és a működésükhöz szükséges, ezáltal jelentősen csökkentve az adminisztrációs terheiket. Ez az új rendszer lehetővé teszi az okosmérő jövőbeni bevezetését, annak kialakítását, megfelelő adattartalmat és alapot jelent a rendszer kialakítására. Hangsúlyozni szeretném, hogy személyes adatok tárolása, gyűjtése a rendszerben nem történik, ez tisztán egy szakmai adatbázisrendszer lesz, ami tisztán a közszolgáltatáshoz szükséges eszközöknek a komplex átvilágítását és áttekintését fogja szabályozni.
Az önök előtt fekvő törvényjavaslat, a víziközmű-ágazati jogszabály kisebb terjedelmű, azonban az ágazatban integrált informatikai rendszer létrehozását elősegítő módosításokat tartalmazza. Kérem a tisztelt Házat, hogy mind a vita során, mind pedig a szavazás során támogassák a rendszer létrejöttét. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me