DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Viszonylag meglepő, hogy az MSZP úgy tesz, mintha képviselni akarná a devizahitelesek ügyét. Mégpedig azért meglepő, mert ha van felelőse az egész devizahiteles válságnak, akkor az épp az ön pártja. Önök úgy viselkednek, mint az az ember, aki felgyújtotta a házat, utána meg tanácsokat osztogat a tűzoltóknak - ez a helyzet.
Kezdjük ott, hogy önök az első polgári kormányzás után felszámoltak egy jól működő otthonteremtési programot, és ezt követően Magyarországra szabadították a devizahitelezést. Az eredmény jól ismert: a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett. A baloldal katasztrofális kormányzása miatt megugrottak az árfolyamok, ezért a törlesztők is. Több százezer magyar család került kilátástalan helyzetbe.
A polgári kormány 2010 után többféle módon segítette őket; például a jelzálogalapú devizahitelek betiltásával és a kamatemelés korlátozásával. Szeretném emlékeztetni önt arra, hogy ezt az MSZP nem szavazta meg. Például az árfolyamgát bevezetésével: szeretném önt arról tájékoztatni vagy inkább emlékeztetni, hogy ezt az MSZP nem szavazta meg, egyébként a Jobbik-frakció sem. Szintén jelentős segítséget jelentett a végtörlesztés. Ezt sem az MSZP, sem az LMP nem szavazta meg. A kormány 2014-ben döntött a bankok elszámoltatásáról is, ezermilliárdos az a nagyságrend, ami visszajárt a hiteleseknek a bankoktól. Egyébként az önök kétszínűségét jól jellemzi az is, hogy a forintosításról szóló törvényt egyetlen ellenzéki frakció sem támogatta.
Szóval, az a helyzet, hogy az az ellenzék hivatkozik devizahitelesekre, amelyik nyakig ül a felelősségben a devizahiteles válság kirobbantásáért, és amelyik nem támogatta a devizahiteleseket segítő intézkedéseket. Ennyire lehet az ellenzékre és a baloldalra számítani - semennyire. Egyébként most délelőtt önök látszólag foglalkoznak a devizahitelesekkel, de délután már nem akarnak részt venni egy róluk szóló vitanapon. (Dr. Szakács László: Mert velük leszünk fogadóórán, nem veled.) Ez rendkívül jellemző önökre.
Ugyanakkora összevisszaság ez, mint amit a miniszterelnök-jelöltjük ügyében bemutattak az elmúlt napokban. Zajlik, ugye, egy marakodás a baloldalon a posztokért, és az MSZP frakcióvezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy Balázs Péter neve szóba került miniszterelnök-jelöltként, más név egyébként nincs is az elnökség előtt. Azt is mondta, hogy zajlanak már a telefonbeszélgetések ebben az ügyben. Erre pár perc után megjelenik ugyanebben a műsorban Balázs Péter és azt mondja, hogy őt bizony nem kereste senki. Értik? Senki nem kereste - akire önök miniszterelnök-jelöltként hivatkoztak.
Hát, egy ilyen pártot, tisztelt képviselő úr, egy ilyen pártot nemhogy a devizahitelesek, hanem egyetlen magyar állampolgár sem tud ezek után komolyan venni. Hát, hogyan tudnának önök nekik segíteni egyáltalán ilyen körülmények között?! Egy ügyben azért mégiscsak jó lenne a közbenjárásuk, ha már a károsultakat említette.
Ez pedig Czeglédy Csaba ügye. Mint tudjuk, az MSZP egyik fő embere 3 milliárd forintot tüntetett el, a károsultak között pedig időseket és diákokat találunk. Ha a devizahiteleseknek nem segítettek, legalább őket ne hagyják az út szélén megkárosítva és elárulva.
Azt gondoljuk, az MSZP jövőjének az a töréspontja, hogyan kezeli Czeglédy Csaba ügyét. Mindenki megtudhatja majd ezek után, hogy az MSZP számára a széfekben tárolt titkos aranyrögök vagy a bűntettek feltárása és a kártalanítás a fontosabb. Önökön múlik, hogy melyik utat választják. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me