DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék gratulálni a Magosznak, a szövetségeseinek, a magyar gazdáknak a kamarai választásokon elért eredményhez. Ez nagyon fontos döntés volt a magyar vidék számára, és elmondhatjuk, hogy a magyar gazdák győzelme a Magosz győzelme, a Fidesz-KDNP győzelme, illetve annak a vidékpolitikának az elismerése is (Moraj a Jobbik padsoraiból.), amit évek óta képviselünk itt. Hallom itt a zajos tetszésnyilvánítást is a Jobbik részéről.
Tisztelt Országgyűlés! Ez volt a legfontosabb időközi szavazás 2014 és 2018 között, hiszen hallhattuk a számokat, közel 50 ezren mentek el. Majd összehasonlítjuk néhány korábbi szavazás eredményével. Az mindenképpen nagy teljesítmény, hogy a gazdák, földművesek, akik elmentek az ország legtávolabbi pontjain is, valamennyi, tehát 19 megyében a Magosz és szövetségesei listáját támogatták, valamennyi megyében győzött ez az összefogás, amely az elmúlt évek vidékpolitikájában a kormánnyal stratégiai együttműködésben a legtöbb problémát felvetette, kidolgoztuk a megoldásokat, részben ezeket el is végeztük. Elismerés tehát a kormány részére és köszönet érte.
Ez a legfontosabb időközi választás vagy szavazás azt is megmutatta, hogy sem a Jobbiknak, sem az LMP-nek, sem az MSZP-nek nincs vidékpolitikája, nincs agrárpolitikája. (Bangóné Borbély Ildikó: Vidék sincs, te!) A parlamenti hangoskodáson kívül semmi egyébre nem képesek. A Jobbik kolompolni tud, az LMP szalmabálával, sőt szénalapátolással foglalkozik, az MSZP agrárpolitikájának pedig harangoztak már az elmúlt néhány hétben.
Ezért is büszke vagyok erre az eredményre, mert például Karcagon, a városban, ahol élek, több mint 90 százalékot sikerült elérni, és jó néhány ilyen, a magyar vidék szempontjából meghatározó megyében és településen látszik az, hogy minden MSZP-s mozgósítás és lázítás ellenére a gazdák tudták azt, hogy a jövő az ő kezükben van, tudták, hogy mi a szavazás tétje, ezért is döntöttek úgy, ahogy azt hallhattuk.
Tisztelt Országgyűlés! Ha összehasonlítjuk a korábbi nyilatkozatokat, Magyar Zoltántól van itt pár sor, amit elhoztam, néhány héttel ezelőtt hangzott el az Országgyűlésben. Azt mondja, hogy „képtelen ellátni azt a minimális feladatát is a Magosz, hogy a magyar gazdatársadalom hangjaként megjelenjen akár a sajtóban, akár itt, a parlamentben, vagy bármilyen szakmai fórumon”, „csekély támogatású a NAK hatalma” - ilyeneket mondott Magyar Zoltán. Tisztelt jobbikos képviselők, önök súlytalanok a magyar gazdatársadalomban, Magyar Zoltán az, aki nem tud megjeleníteni semmiféle érdeket.
Igazán itt az ideje egy kis önértékelésnek, hogy a hangoskodás alábbhagyjon, és helyette valamilyen, a gazdák irányában lojális felfogást érezzen a vidéki társadalom. De ugyanez elmondható a kirívóan gazdaellenes LMP-ről is, ahol Sallai Róbert Benedek minden létező alkalmat megragadott az elmúlt hetekben, hónapokban arra, hogy sértegesse a gazdákat, sértegesse az ő érdekeiket képviselőket, sértegesse azokat, akik a magyar gazdatársadalomért dolgoznak. De az MSZP is megéri a pénzét, ahogy szokták mondani. Volt egy kamarai választás ugyanis 2008-ban; ha már a részvételi arányokat és a számokat nézzük: a 2008-as agrárkamarai választáson, amelyet a ma már teljesen súlytalan és széteső MSZP vezényelt annak idején, 0,9 százalékos volt a részvételi arány. Volt olyan megye, ahol 30-an szavaztak meg 40 küldöttet. Tehát ez az MSZP-s teljesítmény. Egy súlytalan agrárkamarával, nem is csoda, ha a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság olyan helyzetbe került, amilyenbe. Ehhez képest most szalmabálával és egyéb demonstrációkkal próbáltak valamilyen súlyt adni az egyébként csekély tevékenységüknek.
Látható az elmúlt években a magyar mezőgazdaság teljesítményének növekedése, amely másfél százalékos, és az, hogy létrejött 50 ezer új munkahely, az, hogy 30 ezer gazda tudott földet vásárolni alkotmányosan, törvényesen, az mind-mind annak az eredménye, hogy a magyar vidék, a Magosz, a Magosz által összefogott szervezetek és a nemzeti ügyek kormánya között van egy aktív együttműködés, együttmunkálkodás. Azon dolgozunk, hogy a magyar vidéken még több eredményt érjünk el, tényleg lehessen boldogulni. Ehhez egy fontos dolog a megélhetés. Ma már elmondhatjuk, hogy a mezőgazdaság a legtávolabbi településeken, falvakban is tud munkát adni, sőt munkaerőhiány van. Ki gondolta volna ezt néhány évvel ezelőtt? Ezért dolgoztunk, a célunk az, hogy a magyar vidéket talpra állítsuk, és fejlődési pályára állítsuk a magyar mezőgazdaságot. Ehhez kell az erős kamara, ehhez kell, hogy a gazdatársadalom összefogjon, és hogy az együttműködés a Fidesz-KDNP-kormánnyal, a nemzeti ügyek kormányával a jövőben is folyamatos legyen.
Gratulálok a gazdáknak, gratulálok a Magosznak! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me