IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A salátatörvény számos olyan aknát rejt meggyőződésünk szerint is, amiért ez nem támogatható. Az egyik ilyen, aminek kapcsán már frakciótársam is felszólalt az elmúlt héten, és számos helyen jeleztük, ez valóban ez a kéménysepréssel kapcsolatos.
Jelen felszólalásomban azonban - lévén, hogy ez elhangzott -, olyan elemére szeretném fölhívni a figyelmet, amit még nem hallottunk itt a Parlament falai között. Ez pedig az általános vízügyi adatbázis létrehozása, aminek kapcsán ez ugyan pozitívnak nevezhető, hiszen a vízügyi szerveknél dolgozók közalkalmazotti státuszának, munkajogi helyzetének a rendezését is jelenti. A kormány által az önkormányzatoknak adott rendeletalkotási jog az általános szabályok alóli kibúvókra ad lehetőséget, hatósági engedély alóli mentességre, utólagos bejelentési kötelezettségre; ezekre is mind-mind lehetőséget ad.
Talán a legfontosabb engedmény azonban ezzel a salátatörvénnyel kapcsolatban az, hogy a kormány jelentősen megemeli a díjmentesen használható öntözővíz mennyiségét. Tehát elengedik a vízkészletjárulékot egy, az eddigihez képest jelentősen megemelt éves vízhasználat alatt.
Az iromány indoklása szerint a vízkészletjárulék mértékének jelentős csökkenésének hivatalos oka, hogy a mezőgazdasági vízhasználók, gazdálkodók terheit csökkentsék. A kormány ilyen formában akarja támogatni az öntözéses gazdálkodást, halgazdálkodást, rizstermelést, és mérsékelni az aszálykárokat.
(18.30)
A vízgazdálkodási törvényben azonban az is szerepel, hogy egy felszín alatti vizet csak olyan mértékben szabad igénybe venni, hogy a vízkivétel és a vízutánpótlás egyensúlya minőségi károsodás nélkül megmaradjon. A VKJ-mentes kontingensek megemelése azonban a vízkészletek eltékozlásával, a felelőtlen vízgazdálkodással egyenértékű kormányzati lépés.
Nincs felelős vízgazdálkodás az országban. Szétlopják a pénzeket, ugyanúgy szétlopják az ország rétegvízkincsét is, miközben az öntözhető termőföld nagyrészt már a haveroknál van.
Nincs érdemi változás, nem történnek meg a szükséges beruházások a felszíni víz visszatartása érdekében. Egy gyökeres vízgazdálkodási reform, a felszín alatti víz visszatartása és a talaj alatti vizek megőrzése helyett a kormány a szabad vízrablásnak enged utat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Előterjesztők! Meggyőződésünk, hogy az a cél, amit el szeretnének érni akár az aszálykárok csökkentése, akár a gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében, ez nem a megfelelő út ehhez. Ezzel nem a gazdák és a gazdálkodók érdekeit szeretnénk sérteni, hanem arra felhívni a figyelmet, hogy ez egy felelőtlen, rövid távú és nem méltó szabályozás. Meggyőződésünk az, hogy ennél sokkal jobb szabályozások működnek sok helyütt a világban, ezeket kellene figyelembe venni, például annak érdekében, hogy ne legyen szükség ennyi öntözővízre. Ennek nagyon kézenfekvő környezetbarát és hatékony megoldásai vannak, csak erre nyitottság kellene az önök részéről. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me