SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Lement az általános vita, és nem is szeretném az abban elhangzottakat megismételni, én arra kérem önöket, hogy hasonlóképpen más ellenzéki képviselőkhöz, mi is ki fogjuk kérni azt a módosító javaslatunkat, amit természetesen az Igazságügyi bizottságon önök nem engedtek át. Annak ellenére sem engedték át, hogy nem veszik figyelembe az ellenzék kritikáit, az ellenzék érveit azzal kapcsolatban, hogy ez miért egy nagyon rossz döntés. Önök nem vesznek figyelembe szinte semmilyen érvet.
Azt, hogy az ellenzékét nem veszik figyelembe, azt már megszokhattuk, de azt, hogy a saját maguk érveit sem, sőt azt, hogy dr. Bándi Gyulának, a jövő nemzedékek szószólójának, az alapvető jogok biztosa helyettesének a véleményét sem veszik figyelembe, ez véleményem szerint teljes mértékben felháborító.
Bándi Gyula professzor úr az alapvető jogok biztosának oldalán egy állásfoglalást nyilvánossá tett, engedjék meg, hogy ennek az utolsó bekezdését idézzem. „A fentiek fényében kérjük a jogalkotót, hogy a lakossági adminisztrációs terhek könnyítése érdekében javasolt lépéseivel a lakosság egészségi állapotát, a környezet értékeinek védelmét ne tegye ki veszélynek a folyamatos kötelező ellenőrzés elhagyása révén.”
A professzor úrnak ez a véleménye. Professzor úr vette a fáradságot, és eljött az Igazságügyi bizottság ülésére, amikor arról tárgyalt az Igazságügyi bizottság, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat vagy nem. Ott is megerősítette ezt a véleményét, és kérte az ott ülő fideszes, KDNP-s képviselőket - mert az ellenzéket nem kellett kérni, hiszen ők támogatták a módosító javaslatokat -, hogy fogadják el ezeket a módosító javaslatokat, és ne tegyék ki ilyen életveszélynek a magyar társadalmat; önök leszavazták.
De hogyha őrá sem hallgatnak, akkor legalább hallgassanak már Semjén Zsoltra, hiszen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr most nyújtott be egy törvénymódosító javaslatot a T/17571. számon, ami semmi másról nem szól, mint arról, hogy a gázvezetékek bekötésénél eddig úgy működött a rendszer, hogy az ellenőrzést ugyanígy, mint amit most be akarnak vezetni a kéményellenőrzésnél, meg kellett rendelni a lakosságnak, és leírja az indoklásban, hogy ez a rendszer nem működött. A lakosság nem rendelte meg az ellenőrzéseket, és ezzel a gázszivárgásokkal kapcsolatosan óriási veszélynek teszik ki a lakosságot, ezért most ezzel a törvénymódosítással megszüntetik ezt a rendszert, hogy megrendelésre mennek ki ellenőrizni, hanem kötelezővé teszik az ellenőrzést.
Akkor ő ugyanazt mondja, ugyanolyan veszélyes üzem mind a kettő! Teljesen mindegy, hogy gázszivárgásról beszélünk, és az okoz majd halált, vagy pedig kéménytüzekről vagy szén-monoxid-mérge-zés-ről. Értsék meg, nem akarok durva szavakat használni, de hogyha önök elfogadják jelen pillanatban ezt a törvénymódosítást, azt nyugodtan jelentsük ki, hogy ez gyilkossági kísérlet a magyar társadalom, a magyar emberek ellen, és az önök lelkén fog száradni az, hogyha itt emberek fognak meghalni. És nemcsak azok, akik nem rendelik meg a kéményellenőrzést, mert itt megpróbálják rátolni ezt a felelősséget a társadalomra, de lehet, hogy van egy adott családi házban, aki megrendeli a kéményellenőrzést, a mellette lakó nem rendeli meg a kéményellenőrzést, és amikor tűz lesz, akkor leég mind a két ház.
Önök mindenkinek az életével játszanak, és teszik mindezt azért, mert hoztak egy olyan törvényt, amit amikor meghoztak, és amikor önök a katasztrófavédelemhez delegálták a kéményseprőipari szolgáltatást, akkor is mondtuk, hogy ez nem lesz jó. Önök meghozták ezt a törvényt, bebizonyosodott az elmúlt időszakban, hogy ez nem jó, és most próbálják menteni a mundér becsületét, és rátolni a lakosságra ezt a felelősséget.
Higgyék el, hogy ez így nonszensz, és én arra apellálok, bár nagyon kevés képviselő van itt, hogy esetleg majd a holnapi szavazásnál, amikor kikérjük ezeket a módosító javaslatokat, akkor nem fog érvényesülni az a pártfegyelem, amivel önök meghatározzák a képviselőknek, hogy mire és hogy kell szavazniuk, mert ha józan ésszel végiggondolja egy-egy képviselő az egyéni felelősségét ebben a kérdésben, akkor ezt a törvényt nem szavazhatja meg, hiszen ez élet- és vagyonbiztonsági szempontból egy nagyon-nagyon rossz törvény.
Ezért kérem önöket, hogy olyan hivatkozással ráadásul, hogy azt mondják, hogy azért kell ezen változtatni, mert az eddigi kötelezettség az ingatlanhasználónak adminisztrációs és időbeli terhet jelentett, ez az adminisztrációs és időbeli teher - látom, államtitkár úr bólogat - tudja, mi volt? Hogy amikor kiment a kéményseprő, és leellenőrizte a kéményt, akkor alá kellett írnia a papírt, hogy elvégezte a munkát.
Ez volt az a nagyon nagy adminisztrációs teher. Most majd nem lesz ekkora az adminisztrációs teher, amikor neki meg kell rendelni, majd kimennek, és akkor ugyanúgy le kell láttamoznia vagy alá kell írnia a papírokat?
De hogyha ilyen fontos szempont egyébként az adminisztrációs és időbeli teher, akkor ne legyen tankötelezettség sem! Képzelje el, az a szülőknek és a gyerekeknek óriási adminisztrációs és időbeli terhet jelent. Ne kelljen jogosítvány sem, bárki nyugodtan vezessen és száguldozhasson az utakon, mert a jogosítvány megszerzése az súlyos időbeli és adminisztrációs terhet is jelent, és még sorolhatnánk azokat a dolgokat, hogy mi ne kelljen ebben az országban még ilyenekre hivatkozva. Lehet ezen mosolyogni, meg lehet a fejüket is rázni, az a probléma, államtitkár úr, hogy ma feltettem interpellációban ugyanezt a kérdést, Pogácsás államtitkár úr válaszolt rá, és önök nem átallottak itt a parlamentben hamis adatokat mondani az összes képviselőnek. Önök a saját képviselőiket is becsapják.
Én azokat az adatokat mondtam el a 2015. és a 2016. évből, hogy hány haláleset történt, amit a katasztrófavédelem mondott el. A katasztrófavédelem adatait mondtam itt, önök megcáfolták. A katasztrófavédelem adataira azt mondták, hogy az hazugság, hamis adatokkal traktálják a képviselőket.
Még egyszer mondom: ha ezt a törvényt elfogadják, ez egy gyilkossági kísérlet. Én arra kérem az összes képviselőtársamat, hogy ne legyen partner ebben. A holnapi nap folyamán mi is ki fogjuk kérni a módosító javaslatainkat azért, hogy önök nyugodtan dönthessenek, és elfogadják azokat a módosítási javaslatokat, amelyekről beszéltünk.
És van még egy nagyon fontos dolog, és ez az utolsó, amiről beszélni szeretnék. A módosításnak köszönhetően az egész kéményellenőrzési rendszer összeomolhat ma Magyarországon. Ennek a módosításnak a következtében azok a cégek, akik az önkormányzatokkal még élő szerződés alapján együtt dolgoznak, a közszolgáltató vállalkozások, azok teljesen ellehetetlenülnek. Nem fogják tudni sormunkában elvégezni a munkát, nem tudják ellátni majd a feladatukat, és azt pedig tudjuk, hogy a katasztrófavédelem képtelen ellátni ezt a feladatot egyedül. Ezt szeretnék? Hogy Magyarországon megszűnjön a kéményseprőipari szakma? Azt szeretnék, hogy Magyarországon emberek haljanak meg?
Kérem önöket, hogy ezt még egyszer gondolják át. Hiába rázza államtitkár úr a fejét, ennek a törvénynek, hogyha önök elfogadják, ez lesz a következménye. Halálesetek lesznek a következményei, sajnos, és majd akkor, amikor ezek bekövetkeznek, akkor mondhatja azt, hogy önök teljesen másképp gondolták. Az önök lelkén fog száradni azoknak az embereknek a halála, akik ennek a törvénynek a hatására, ennek a törvénynek a következményeként meg fognak halni az elkövetkezendő időszakban.
Mi azt szeretnénk, hogy egyetlenegy ember se haljon meg. Azt szeretnénk, hogy egyetlenegy ilyen tragédia se következzen be az országban, önök viszont errefelé viszik ezt az egész társadalmat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me