FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ahogy a cím is adta, az Albertirsa-Kecskemét között megépítendő 400 kilovoltos távvezetékről szeretnék beszélni, amit a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektnek nyilvánított.
A beruházás szükségességét senki nem vitatja. Jól tudjuk, hogy a térségben nemcsak a lakosságnak van szüksége áramra, hanem a sok embernek munkát adó, a nemzetgazdaság teljesítményéhez jelentős mértékben hozzájáruló cégeknek is. A folyamatos, megbízható áramellátás tehát mindannyiunk közös érdeke. Ezért a távvezeték megépülését a térség országgyűlési képviselőjeként én is jó szívvel támogatom.
A projekt gazdája a Mavir Zrt. A távvezeték környezetvédelmi és úgynevezett vezetékjogi engedélyeztetési eljárása még nem kezdődött meg. Ennek azért van jelentősége, mert a helyi lakosok közül többen tiltakoznak a tervezett nyomvonal ellen. Úgy vélik, hogy a távvezeték máshol, emberek által nem lakott területen és a tervezettnél olcsóbban is megépülhetne.
Tudomásom van arról, hogy a nyomvonal Nagykőrös külterületén egy 100 méteres szakaszon időközben már módosult, hogy a vezeték elkerüljön egy Natura 2000-es erdőt. Ebből is látszik, hogy itt egy összetett, nehezen megoldható problémával állunk szemben, hiszen lehetséges, hogy a távvezetéknek - ami, még egyszer hangsúlyozom: elengedhetetlenül fontos - mindenféleképpen sértenie kell valamely érdeket és értéket.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem tehát, hogy számíthatnak-e az érintett választópolgárok az eddiginél proaktívabb és részletesebb tájékoztatásra a beruházásról, főleg annak nyomvonalával és esetleges egészségügyi kockázatával kapcsolatban. Milyen szempontok alapján választották ki a távvezeték nyomvonalát? Végleges döntés született-e a nyomvonalról, vagy van még mód azon változtatni? Van-e érdemi különbség az egyes nyomvonalak költsége között?
Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(17.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me