DR. TAPOLCZAI GERGELY

Full text search

DR. TAPOLCZAI GERGELY
DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz), a napirendi pont előadója: (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nem kívánom kimeríteni a rendelkezésemre álló 30 percet, ugyanis Nyitrai Zsolt képviselőtársammal közösen benyújtott törvényjavaslatunk, illetve módosító javaslatunk, azt gondolom, hogy világos és egyértelmű. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével egyeztettünk erről a javaslatról.
Magyarországon több mint 86 ezer vak és gyengénlátó ember él. Ebből több mint 9 ezer fő vak, és több mint 73 ezer fő gyengénlátó, és 3 ezer fő siketvak honfitársunk is él az országban. Nekik jelentene nagy segítséget ez a módosító javaslat, hiszen beillesztenénk azt a részt, ami a Braille-nyomtatót, illetve a Braille-kijelzőt is beemeli a kedvezményes áfakörbe. Eddig is kedvezményes áfakulcs alá tartozott a Braille-írógép, de értelemszerűen a technológia fejlődésével maguk a Braille-eszközök is bővültek és modernizálódtak. Ezért is javasoljuk, hogy vegyük be a kedvezményes áfakulcs alá a Braille-nyomtató, illetve a Braille-kijelző eszközöket.
Természetesen párhuzamosan látható, hogy a digitális technika is fejlődik, tehát egyre több vak és gyengénlátó ember fér hozzá információkhoz a digitális technológia által, de ezzel párhuzamosan még mindig fontos számukra a Braille-eszközök használata is.
(15.50)
A 27 százalékos áfáról az 5 százalékos áfára való áttérés a látássérültek többsége számára tehát nagy könnyebbséget jelent, és fontos, hogy a javaslat kidolgozása alatt folyamatosan szakmai egyeztetést folytattunk, illetve a kormány és a frakciók között is folyamatosan egyeztettünk.
Azt gondolom, hogy a párbeszédet folyamatosan érdemes folytatnunk nemcsak a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, hanem a többi érdekvédelmi szervezettel is, akár a Fogyatékosügyi Tanácson keresztül, akár általam vagy a miniszterelnöki megbízotton keresztül, Nyitrai Zsolt képviselőtársamon keresztül, akár nyilván az államtitkárságon keresztül.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a 2018-as költségvetésben 5 százalékkal emeltük az érdekvédelmi szervezetek támogatását, illetve a fogyatékosok esélyegyenlőségét segítő programok támogatását is megemeltük, az ez évi 160 millió helyett a jövő évi költségvetésben 260 millió forint szerepel. Ebből különböző szakmai programok kerülnek támogatásra, mint például a gépjárműbeszerzési támogatás, illetve támogatjuk a segítőkutyák képzését is ezen keretből. 20 millió forinttal többet nyújtunk az elemi látásrehabilitációs terület fejlesztésére, ebből elsősorban a szakemberhiány pótlását célozzuk.
A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a megemelt összegű támogatásból több szolgáltatást tud nyújtani az érintettek számára, például Braille-kiadványokat tudnak készíteni vagy akár kottákat, a Braille-könyvtárat bővíteni, illetve vakvezető kutyák képzésére is több forrást tudnak fordítani.
Összefoglalva tehát újra hangsúlyoznám, hogy egyértelmű és világos a javaslat, amiről beszélünk, és ez egyértelműen segíti a gyengén látó és vak emberek kommunikációját és életvitelét, tehát kérném képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me