DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Önök előszeretettel idéznek álhíreket. Senkit nem szállítottak sehova nyitott szívvel, nem esnek a műtőben le patkányok, minden sürgős beteget ellátnak, sőt Budapesten egy átszervezett, sokkal hatékonyabb rendszerben látnak el.
Tisztelt Képviselő Úr! Attól nem lesz jobb sem a Magyar Szocialista Pártnak, sem Magyarországnak - az elsőt nem annyira kívánjuk, a másikat azért inkább -, hogy ön álhíreket olvasgat itt föl a parlamentben.
Ön szélesebb körű konzultációt javasol. Megpróbáltam visszaemlékezni, hogy a Magyar Szocialista Párt milyen széles körű konzultációt tartott akkor, amikor bevezette a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Én csak arra emlékszem, hogy nagyon széles körű volt az ezzel ellentétes tiltakozás, és ez népszavazás formájában nyilvánult meg, és ez a népszavazás olyan mértékben ütötte meg az akkori koalíciót, hogy kisebbségbe kényszerültek, és utána csúnyán meg is buktak a választásokon. A vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíjas népszavazás is ehhez hozzájárult. Szóval nem emlékszem ezekre a széles körű szocialista konzultációkra, arra emlékszem viszont, hogy a szocialisták az emberek akaratával szembemenve a legfontosabb dolguknak azt tartották, hogy széfeket tegyenek a kórházakba, és akár mindennap fizettessenek azzal az emberrel, aki ott fekszik egy-egy kórházban.
És arra is emlékszem, hogy az a szocialista kormány, amelynek ön az államtitkára volt, 650 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, okozott káoszt, zűrzavart és fejetlenséget azzal, hogy elbocsátott egészségügyi dolgozókat, 6 ezer dolgozót, és megszüntetett kórházi ágyakat, 16 ezer ágyat. Önök körömszakadtáig támogatták ezt a politikát, ezzel szemben mi egy olyan politikát indítottunk el, tisztelt képviselő úr, amelynek vannak eredményei. Egyrészről többletforrások az Egészségbiztosítási Alapban. Ez nem különösebben vitakérdés, hiszen számokról van szó. Volt ez a szám az önök kormányzása idején 1691 milliárd forint, de ezt önök 2010-re 1417 milliárd forintra vitték le, idén ez 2059 milliárd forint, jövőre pedig 2315 milliárd forint lesz. Ebből látszik, hogy önök hogyan vontak ki az Egészségbiztosítási Alapból pénzt, ez a kormányzat pedig 2010 és 2018 között hogyan növelte az Egészségbiztosítási Alapnak a főösszegét 891 milliárd forinttal.
Az is eléggé egyértelmű, hogy ez a kormány tudott csak fellépni érdemben a várólistákkal szemben, amit ön is említett. Önök még egy várólista-nyíl-ván-tartást sem vezettek be, pontosan azért, hogy ne lehessen tudni, hogy mekkorák a várólisták. Mi ezt bevezettük, 2012. július 1-jén indult. Akkor 70 170 beteg volt a várólistán. 70 170. Idén szeptember 1-jén 27 149. Magyarország a várólisták tekintetében az Európai Unió első részében foglal helyet, olyanok Magyarországon a kórházi várólisták, mint Nagy-Britanniában, annyit kell Magyarországon beavatkozásokra várni, mint Nagy-Britanniában.
Az ápolóknak az alapbérét az elmúlt évben és a következő években, 2019-ig 65 százalékkal emeljük, az egészségügyben dolgozó orvosokét pedig 207 ezer forinttal tavaly és idén, két év alatt két részletben. Az orvosutánpótlás érdekében 3517 fiatal vett részt eddig a rezidenstámogatási programban, ők nem külföldre mentek, ahogy ön említette, hanem ők ezért a többletösztöndíjért vállalták, hogy hálapénz nélkül dolgoznak közfinanszírozott kórházakban, már összességében 3517-en.
Az önök kormányzásának utolsó évében 845 magyar fiatal orvos volt, aki kikerült magyar állampolgárként az egyetemről, és külföldi munkavállaláshoz engedélyt kért. 845. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Az ő számuk 2016-ra 398-ra csökkent. Mi ezen az úton szeretnénk továbbmenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me