DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt le szeretném szögezni azt, hogy a magyar kormány, az állam szociális ellátórendszere senkit sem fog sorsára hagyni. Segítünk mindenkin, aki nehéz helyzetbe kerül. Ami pedig a dilettáns politikusokat illeti, azon gondolkodtam, hogy ön dilettáns-e vagy pedig demagóg - de úgy látom, mind a kettő egyszerre. Mert, tisztelt Országgyűlés, ha jól értem, a képviselő úr azt hiányolja itt, a hozzászólásának ez a megfejthető magva, hogy miért nem legalizáljuk a falopást, miért nem vágjuk ki az összes erdőt, és miért nem engedélyezzük a fa-feketekereskedelmet és a fekete-faimportot is, amit ön ilyen nosztalgikus felhanggal említ, megpróbál becsempészni ebbe a kérdés-feleletbe.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány célja az átlátható, felelős erdőgazdálkodás és az ehhez kapcsolódó rendezett viszonyok kialakítása a tűzifa-keres-kede-lemben, a tűzifapiacon is. Tehát, ahogy említettem, nem fogjuk magukra hagyni azokat sem, akik nehéz helyzetbe kerülnek. Ezt a célt szolgálja a szociális tűzifaprogram, illetve a szociális fűtőanyag-, tüzelőanyag-program is.
Az egy európai uniós kötelezettség, hogy az EUTR-szabályozást be kellett vezetnünk, ez más nyomonkövethetőségi rendszerekkel együtt gyakorlatilag megszüntette a feketekereskedelmet, ami ezen a területen jelentős volt. Sőt, az illegális faimportot is visszaszorította, illetve a szomszéd országok is a Magyarországra irányuló exportot leállították, fékezték. Nyilván ott is végesek a készletek. És Magyarországon is van egy erdőgazdálkodási terv, egy erdőkitermelési terv. Ez meghatározza, hogy mennyi fát tudunk kitermelni. Ezt az állami erdészetek egyébként teljesítik, és a magánerdészetek is teljesíteni fogják. Tehát így a terv szerinti mennyiséget tudjuk kitermelni. Bízom benne, hogy ez enyhíteni fogja a tűzifahiányt.
További intézkedéseket is tervezünk, hogy milyen tűzifamennyiség vonható be a piacra, de mindezt természetesen a legalitás keretei között kell eljuttatnunk a rászorulókhoz, illetve azokhoz, akik tűzifát szeretnének vásárolni. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me