DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, mind a két terület már többször szóba került a parlament nyilvánossága előtt, és mind a két terület tekintetében - és itt most nem a politikai visszaszólás miatt mondom - azért azt önnek is el kell ismernie, hogy nem az utolsó hét évben alakult ki ez az állapot. Ez egy sok évtizedes folyamat eredménye, amelynek következtében a két területen egymástól eltérő okokból, de kialakult az a helyzet, amit ön vázolt. Egyébként mind a két terület alapvetően önkormányzati feladat- és hatáskörbe tartozik.
Engedje meg a tisztelt Ház, hogy először a MÁV-telepről szóljak néhány szót. Valóban, itt több mint száz éve ezek MÁV-alkalmazottak szolgálati lakásai voltak, és ahogy a képviselő úr is utalt rá, a kormány három-négy-öt évvel ezelőtt a képviselő úr által is akkor igényelt lépéseket megtette, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonát legjobb tudomásom szerint átadta az önkormányzatnak. A probléma akkor is és most is az volt, hogy itt egy száz éve alakult infrastruktúra-rendszer van, és egyszerűen az önkormányzat becsapná az ott lakó nyugdíjasokat vagy a nyugdíjasok örököseit, leszármazottjait, akik ott laknak, ha gyakorlatilag a lakások akár kedvezményes árú értékesítésével egy sok száz milliós infrastruktúra-fejlesztés terhét rakná a nyakukba. Tehát nyilvánvaló, hogy azoknak az ingatlanoknak, amennyiben ezeknek a fizikai fennmaradását a benne lakók igénylik, a finanszírozását és felújítását meg kell oldani.
A másik terület is alapvetően önkormányzati hatáskörbe tartozik. A legjobb tudomásom szerint az a terület többször ki lett, hogy úgy mondjam, takarítva, ezzel együtt az ott lakóknak és a térségnek is van abban felelőssége, hogy ott mindig újra- és újratermelődnek ezen problémák. Meggyőződésem, hogy a kormány, ezen belül a Belügyminisztérium és az önkormányzat a rendelkezésre álló lehetőségek között a szükséges intézkedéseket megteszi, és az ön által feltett kérdésekre, amelyek előidézésében annak idején a szocialista kormányok is passzivitásukkal tevékenyen részt vettek, megoldást fog találni. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me