DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem először hívjuk fel arra a parlament és a közvélemény figyelmét, hogy a Jobbik azért nem mindig így szólt és így viselkedett a devizahitelesek kapcsán. (Dr. Apáti István: Na!) Számos politikus, sokan önök közül is és a pártelnökük sem szavazta meg sem a bankok elszámoltatását, sem a forintosítást. Nem szavazták meg az árfolyamgát bevezetését. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik padsoraiból.) Nem szavazták meg azokat a lépcsőzetes intézkedéseket, amelyek a devizahitelesek mindennapjainak lehetővé tételét és az ország lehetőségeire rendelkezésre álló feladatok törvényi alapjait valósították meg.
Ami a képviselő úrnak a 2001-es és a 2002-es megjegyzésére vonatkozik, szabad legyen emlékeztetni önt, kérem, hogy nézzen utána, hogy nem a 2001-es intézkedések hozták meg ezt a következményt, hanem azok a 2002 után bekövetkezett szocialista lépések, amelyek az akkor a társadalom rendelkezésére álló igen kedvező lakáshitelek megszüntetésével és aztán ennek a következményeivel jártak.
Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy bár a devizahitel-probléma túlnyomórészt a lakásokkal, az ingatlanokkal kapcsolatban kulminált, azonban a kilakoltatások és a hitelezői követelések nemcsak a pénzintézeti követelésekből állnak össze, hanem számos egyéb más magánjogi követelésből is, legyen az tartásdíj vagy más egyéb magánjogi követelés.
A kilakoltatással kapcsolatban szeretném felidézni, hogy 2003 óta hatályos az úgynevezett téli kilakoltatási moratórium, amely a december 1-jétől a március 1-jéig terjedő időszakra rendeli el a kilakoltatási moratóriumot. A Nemzeti Eszközkezelő 2011 óta működteti a NET-program keretében azt a lehetőséget, hogy az érintettek elkerüljék a kilakoltatást, és egy kedvezményes bérleti díj fejében hosszú távra biztosítsák a lakhatásukat. Eddig 36 ezer család számára biztosítottuk ezt a lehetőséget.
Ilyen intézkedés volt az utóbbi időszakban a magáncsődvédelem, amely lassan, de beindult, és az október 18-ai adatok szerint eddig 1048 adósságrendezési eljárás kezdeményezésére került sor. Mindezek alapján én gondolom, hogy a kormány 2010 óta az összes szükséges és lehetséges lépést megtette mind a devizahitelesek, mind az egyéb követelések miatt a lakhatásuk kapcsán veszélyhelyzetbe került állampolgárok számára. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me