SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Október elején azzal sokkolta a délvidéki magyarokat Orbán Viktor, hogy bukaresti lapoknak úgy fogalmazott: „Szerbia megerősödött, mert példaértékű autonómiát adott a vajdasági magyaroknak.” E kiábrándító mondatot Szijjártó Péter néhány nappal később azzal tetézte, hogy „a magyar kormány nagyra becsüli azt, ahogyan a szerb kormány az országban élő magyar közösséggel bánik”.
A délvidéki magyarok értetlenül és csalódottan állnak mind a két nyilatkozat előtt. Az önök által a délvidéki magyar autonómia példaértékű megvalósulásaként emlegetett Magyar Nemzeti Tanács mára ugyanis mind jogilag, mind pénzügyileg kiüresített intézménnyé vált. A szerb költségvetési forrásokból még a saját működését sem tudná állni, nemhogy a programjait finanszírozni. A Fidesz szerint kiváló szerb-magyar államközi kapcsolatok közepette ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy a magyar kormány az egyébként általunk is támogatott és jó kezdeményezésnek tartott délvidéki gazdaságfejlesztési program adójaként több pénzt fizet be a belgrádi költségvetésbe, mint amennyit a Magyar Nemzeti Tanács onnan kap.
De a szerb kormány az uniós csatlakozáshoz szükséges jogi vállalásait sem teljesítette még. Az EU és Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások során ugyanis Szerbia 2015 szeptemberében arra vállalt kötelezettséget, hogy továbbfejleszti a kisebbségek védelmére szolgáló törvényes kereteket, és azokat alkalmazni is fogja. Ennek révén került volna sor 2016 második negyedévéig a kisebbségi jogokról szóló törvény módosítására, ezzel pedig elsősorban a nemzetiségi névhasználat, adminisztráció, anyanyelvhasználat, valamint munkavállalás terén történő jogkiterjesztésre. Elfogadott törvény helyett azonban jelenleg ez a jogszabálytervezet még az Európai Tanács előtt van, és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szerint pontosításra, illetve számos esetben módosításra szorul, mert nemhogy bővítené a meglévő jogokat, hanem sok esetben szűkíti azokat.
Néhány példa: a jelenlegi tervezet értelmében a VMDK szerint kisebbségi tanszékek szűnhetnek meg, továbbra sem lehet majd feltüntetni a személyi okmányokban a nemzetiségi hovatartozást, illetve nem bővül a nemzeti jelképek használata sem. A nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezetet még az azt előkészítő bizottság sem fogadta el, miközben rendelkezéseit 2017 első negyedévétől már alkalmaznia kellene Szerbiának. A VMDK által készített elemzés szerint azonban a tervezet már jelenlegi formájában sem szolgálja a délvidéki magyarság érdekeit, hisz számos esetben még a mostani állapotokhoz képest is visszalépést jelent. Ugyanis továbbra sem biztosítja a nemzeti tanácsok megfelelő állami támogatását, ráadásul azt a kevés döntési jogkört is véleményezési joggá alakítja át, amivel e tanácsok korábban rendelkeztek. Egy nemzeti közösség számára kiemelt jelentőségű intézmény, például egy iskola vagy újság igazgatóbizottságába vagy felügyelőbizottságába eddig az adott nemzeti tanács jelölhetett egy tagot, a mostani tervezet értelmében azonban már csak véleményezési jogkörük lenne, ami jelentős visszalépés.
A szerb állam tehát egyáltalán nem bőkezű a helyi magyarsággal, amit kiválóan bizonyít az Újvidéki Egyetem jogi karára való magyar nyelvű felvételizés ellehetetlenítése is. Az újvidéki fellebbviteli bíróság ezzel kapcsolatban még a délvidéki magyar fiatalok tanúvallomását sem hajlandó meghallgatni. Csak remélni tudom, hogy a magyar kormány előbb idézett megszólalásai nem bizonytalanítják el az egyetem ellen pert indító Vajdasági Magyar Diákszövetséget. A felvételi számokból ugyanis az teljesen világos, hogy e jogszűkítésnek erőteljes kihatása van a délvidéki magyar fiatalokra. Egyre kevesebben tanulnak ugyanis helyben tovább, míg tavaly és tavalyelőtt körülbelül 20 magyar hallgatót vettek fel jogra, ez a szám idén mindössze 3-ra csökkent.
Tisztelt Képviselőtársak! A Jobbik Szerbia kapcsán is mindig következetesen és világosan beszélt. Stratégiai partnerként tekintünk déli szomszédunkra, fontosnak tartjuk a magyar-szerb együttműködést, illetve az uniós csatlakozást is, de csak azzal a feltétellel, hogy Szerbia meghozza, betartja és betartatja a délvidéki magyar megmaradást szolgáló törvényeket.
A Jobbik továbbra is azt gondolja, hogy Szerbiának mindazon jogokat és az autonómia mindazon formáit biztosítania kell a délvidéki magyarság számára, amelyek a jóval kisebb létszámú koszovói szerb közösséget megilletik. A román, illetve az ukrán példa világosan mutatja ugyanis, hogy a megelőlegezett bizalom, az egyoldalú magyar gesztusok politikája sehova sem vezet, sőt a külhoni magyarság szempontjából kifejezetten káros. Ha eredményeket várunk szomszédjainktól, élnünk kell a rendelkezésünkre álló diplomáciai eszközökkel.
Nagyon kérem államtitkár urat, kíméljen meg engem és a minket hallgató délvidéki magyarokat is az unalomig ismert fideszes propaganda hajtogatásától a szolnoki elnökünk facebookos tevékenysége meg a kvótanépszavazás kapcsán, és inkább arról beszéljen, mikor lesz a délvidéki magyarság jogainak biztosítása és a koszovói típusú autonómia megteremtése fontosabb az önök számára, mint néhány, egykori csetnikből lett szerb politikus barátsága. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me