VARGA SZIMEON

Full text search

VARGA SZIMEON
VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание! Позволете ми да ви поздравя от името на българите в Унгария и от моето име. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a magyarországi bolgárok és a magam nevében köszöntsem önöket.
A magyar és a bolgár nép barátságát második alkalommal ünnepeltük hivatalos keretek között. A barátságnapi megemlékezésre számos programmal, az október 18-21. közötti időben Bulgáriában, Szófiában és a Rila-hegységben került sor. Az ünnepi rendezvények a két nép baráti viszonyát és együttműködését erősítik, megemlékezve közös keresztény hitünkről és gyökereinkről. A két ország hivatalos megemlékezésén túl, október 19-én a Magyarországon élő bolgár közösség, a zalavári Cirill és Metód Általános Iskola, a halásztelki és a budapesti bolgár nyelviskola tanulói és tanárai zarándokoltak el Rilai Szent János, Bulgária védőszentjének ereklyéihez a rilai kolostorba, és részt vettek az ünnepi szentmisén.
Október 20-án a szófiai Szent Szófia Bazilikában a magyarországi bolgár közösség által Bulgáriának ajándékozott emléktábla felavatására és megszentelésére került sor. A történelmi esemény jelentőségét jelzi, hogy ugyanaz a csodatevő Rilai Szent Jánost ábrázoló emléktábla díszíti tavaly óta az esztergomi bazilikát. Talán nincs is két olyan bazilika a világon, amiben megegyező két tábla hirdeti két nép közös gyökereit, hitét és barátságát. Az emléktábla felavatásán és megszentelésén képviseltette magát Bulgária köztársasági alelnöke, a két nemzet országgyűlése, a Főpolgármesteri Hivatal, az lnterparlamentáris Unió baráti tagozatai, a testvérvárosi kapcsolattal rendelkező települések polgármesterei magyar és bolgár oldalról, és nem utolsósorban azok a Magyarországon élő, bolgár nemzetiséghez tartozó honfitársaim, diákok, akiknek gyökerei Bulgáriához kötődnek, és akik jelenleg is és a jövőben is kiemelt céljuknak tartják, hogy megőrizzék nemzetiségi létüket, anyanyelvüket, és tovább ápolják hagyományainkat.
A zarándoklat megvalósulásához ezúton szeretném megköszönni az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának támogatását és Soltész Miklós államtitkár úr segítségét.
A magyar-bolgár barátság napja keretében október 20-21-én a szófiai városi parkban került megrendezésre a Hungarikumok utcája első alkalommal. A fesztivál bemutatta és ízelítőt adott a hungarikumok gyűjteményéből, ételekből, italokból, és a csodálatos népi motívumokból, amelyeken keresztül mélyebbre fűzhető a bolgár és a magyar nép barátsága. A Hungarikumok utcája fesztivál kiváló lehetőség volt arra, hogy bemutassuk Magyarországot bolgár barátainknak, és felhívjuk a figyelmet a hazánkban rejlő értékekre és lehetőségekre, és megalapozzuk a további szakmai kapcsolatainkat.
Köszönöm Fazekas Sándor miniszter úrnak és a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős államtitkárságnak a Hungarikumok utcája fesztivál megrendezését. És nem utolsósorban köszönöm Magyarország szófiai nagykövetségének, őexcellenciája Harangozó Tekla nagykövet asszonynak és munkatársainak segítségét a magyar-bolgár barátság napjának méltó megünnepléséhez.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Örömömre szolgált, hogy részt vehettem a magyar-bolgár barátság napjának színvonalas rendezvényein, és jelen lehettem az emléktábla felavatásán. Az ilyen barátságra és összefogásra van szükség, hogy meg tudjuk őrizni hitünket és gyermekeink jövőjét országainkban.
Köszönöm a figyelmüket! Благодаря за вашето внимание! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me