SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Majdnem napra pontosan öt évvel ezelőtt kérdeztem miniszterelnök urat arról, hogy számos, részben vagy egészében magyar állami tulajdonban lévő cég, mint például a CBA, MOL vagy az OTP, sokszor nem hajlandó foglalkozni azzal, hogy a környező országokban, de legalább azok magyarlakta területein működő fiókjaiban, üzleteiben vagy töltőállomásain magyar nyelven is tudó alkalmazottai, magyar nyelvű feliratai és reklámújságjai legyenek.
Miniszterelnök úr akkor azt válaszolta, a magyar állam ezeknek a cégeknek nem adhat utasításokat a nyelvhasználatra vonatkozóan, miközben egyébként azon felvetésemet nem vitatta, hogy nevezettek piaci előnyt kovácsolnak abból, hogy a helyi magyar közösség őket magyar vállalatként azonosítja. A pénzükre tehát utaznak, de az identitásukat és a kivívott jogaikat nem tisztelik.
Bár történt némi előrehaladás például a MOL erdélyi töltőállomásai tekintetében, még ma is hajmeresztő történetek keringenek e vállalatok magyar nyelvhasználathoz való hozzáállásáról. A Felvidéken működő OTP például százezreket sokkolt magyar színészekkel eljátszott szlovák nyelvű reklámfilmjeivel, vagy a Révkomáromban megjelent, kizárólag szlovák nyelvű plakátjaival. Legutóbb pedig a somorjai fiókjukba durva szidalmazások közepette rendőrt hívtak egy magyar a hölgyre csak azért, mert ő magyar nyelvű ügyintézést kért, egyébként pont a Bethlen Gábor Alap által elutalt oktatási-nevelési támogatások felvétele kapcsán.
Öt év alatt tehát nem sikerült sokat változtatni e cégek nyelvpolitikai hozzáállásán, ráadásul egy olyan bank vonatkozásában sem, amely százmilliárdos nagyságrendben kezel külhoni magyaroknak szánt állami támogatásokat vagy hiteleket, és ezáltal jelentős bevételekre tesz szert. Egy felcsúti VIP-páholyos szotyolázás közben akár ez is szóba kerülhetne Orbán Viktor és Csányi Sándor között.
Kérdezem tehát a fentiek alapján államtitkár urat, miért nem foglalkozik továbbra sem a kormány azzal, hogy a külhonban is működő, részben vagy egészében magyar tulajdonban álló cégek kiemelt figyelmet fordítsanak magyarul is tudó alkalmazottak felvételére és magyar feliratok használatára, illetve mi a kormány álláspontja az OTP somorjai fiókjában történt felháborító és vérlázító eset kapcsán. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me