BARTOS MÓNIKA

Full text search

BARTOS MÓNIKA
BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Államtitkár Urak! Képviselőtársaim tudják, hogy én a Fenntartható fejlődés bizottságának is tagja vagyok, és ha a fenntarthatóságról beszélünk, fontos hangsúlyoznunk a negatív folyamatok megállításán és azok lassításán túl az alkalmazkodás jelentőségét. Vitathatatlan tény, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásai már napjainkban is érzékelhetőek. Számos egészségre, környezetre gyakorolt hatását mindannyian a bőrünkön érezzük. Nyáron is megszenvedtük azokat.
Egyre több az extrém időjárási esemény, és egyre gyakoribb és hosszabb az aszályos időszakok száma. Ez pedig a mezőgazdasági termelés kockázatát növeli, és nemcsak a mezőgazdaságban dolgozók megélhetését, hanem az élelmiszer-ellátás biztonságát is fenyegeti. Hiszen mindezek az események drámai terméscsökkenést eredményezhetnek. Az öntözés az egyik legjobb és leghatékonyabb módja az alkalmazkodásnak. Ezért örülök annak, hogy az előttünk fekvő, a belügyi feladatokat érintő és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, ahogy ezt államtitkár úr is elmondta, több olyan rendelkezést tartalmaz, amelyek a mezőgazdasági vízhasználat tárgykörét érintik.
Jelenleg 100 ezer hektáron van öntözéses művelés, ezt igyekszünk 300 ezer hektárra növelni. Ez még mindig nem nagy szám, ha figyelembe vesszük, hogy korábban már elértük a 360 ezer hektárnyi nagyságot. Segítenünk kell a gazdálkodókat abban, hogy a termelés biztonsága érdekében, mindannyiunk élelemmel való ellátásának biztonsága érdekében jobban tudjanak alkalmazkodni az extrém időjárási jelenségekhez, környezeti változásokhoz, így az aszályhoz is. Az előttünk fekvő javaslat elsősorban a bürokrácia csökkentésével hozza helyzetbe az öntözéses gazdálkodást folytatókat, valamint egy döntéstámogató rendszer felállításának lehetőségét teremti meg.
Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a javaslat célkitűzéseinek megfelelően 2019-től a vízjogi engedélyezés területén megvalósul a teljes átállás az elektronikus ügyintézésre. Elektronikus lesz a kérelmek benyújtása, a szakhatóságokkal történő kapcsolattartás, és a határozatok is elektronikus úton kerülnek majd közlésre, ami az egyszerűség és a gyorsaság mellett költséghatékony is. Az intézkedések lehetővé teszik, hogy már 2018-tól igaz-ga-tási-szolgáltatásidíj-mentes legyen a vízkivételt biztosító vízi létesítmények és az öntözési berendezések vízjogi engedélyezési eljárása.
Ez a kitermelt vízmennyiség függvényében 72 ezer forinttól akár 630 ezer forintig terjedő díjfizetési megtakarítást jelent. Ezen kívül további megtakarítások érhetők el majd a tervezői díjak, az engedélyeztetés és a vízkészletjárulék estében bevezetendő észszerű módosításokkal. Az anyagi könnyítéseken túl az elektronikus ügyintézést biztosító VIZEK keretrendszer úgynevezett döntéstámogató rendszere nagyban könnyíti majd az öntözni kívánó gazdálkodók munkáját. Hiszen elég lesz megadni a parcellaadatokat és a tervezett öntözni kívánt növényi kultúra jellemzőit ahhoz, hogy a rendszer az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet által szolgáltatott vízrajzi, illetve földtani adatok alapján elvégezze a szükséges gazdaságossági számításokat, és jelezze, hogy megvalósítható-e az öntözőrendszer, továbbá mekkora a beruházás megtérülésének időtartama.
(11.10)
Azt gondolom, hogy ez nagyon hatékony segítőeszköz lesz a gazdálkodók számára, hiszen a gazdálkodók segítséget kapnak a megfelelő öntözési mód meghatározásához. Mindez azt a célt szolgálja, hogy ahol van elegendő kapacitás, ott meg is valósulhasson az öntözés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy segítsük a társadalmunk alkalmazkodását a minket érő környezeti változásokhoz. Ennek észszerű módját segíti elő a javaslat az öntözéses gazdálkodás feltételeinek segítésével, javításával. Az élelmiszer-ellátás - úgy is fogalmazhatnék, hogy mindennapi kenyerünk - biztosítása érdekét szolgálja ez. Azt gondolom, hogy ez a javaslat kiemelkedő pontja. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me