DEMETER MÁRTA,

Full text search

DEMETER MÁRTA,
DEMETER MÁRTA, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Abszurd salátatörvény fekszik ismét előttünk. Tényleg a mai napig azt gondolom, őrület, hogy ilyen témákat össze tud válogatni a kormányzat, de azt gondolom, most már ezen nem kell fennakadjunk, most már tényleg pár hónapig tart csak ez az állapot, de az tény, hogy ez egy igen rossz szokás és egy nagyon rossz példa. 2018-tól ilyenre nyilvánvalóan nem lesz példa, hanem minden témakört - hiszen minden alapvetően közvetlenül érinti a magyar embereket - igenis szakmai tartalommal és megfelelő vitában szükséges kiérlelni. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez kell az iránymutató legyen mindenki számára, nem pedig a mostani gyakorlat.
Én kifejezetten a kéményseprőipari tevékenységről szóló módosításokhoz szeretnék hozzászólni, hiszen a hétfői napon Pogácsás államtitkár urat interpelláltam, pontosabban azonnali kérdést intéztem hozzá, bár örültem volna, ha Pintér miniszter úr személyesen tud az ilyen kérdésekre válaszolni, de ettől függetlenül elhangzott a kérdés és az arra adott válasz is. Nagyon sajnálatos, hogy ez egy cinikus válasz volt. Látni kell azt, hogy ez nem egy politikai kérdés. Amikor erről a témáról beszélünk, s nyilván ez sok más ügyre és témára is igaz, akkor nagyon sok minden nem politikai kérdés, és végképp nem pártpolitikai kérdés, hanem itt is a biztonságról beszélünk. Hiszen olyan módosítás van előttünk megint, amely közvetlenül érinti a lakosok biztonságát, és jelen pillanatban kifejezetten azokét, akik családi házban laknak.
A módosításuk történetét nagyjából ismerjük. 2016 közepén került ez a feladat olyan szinten átszervezésre, hogy lényegében a lakossági feladatellátás, ami 90 százalékot tesz ki, átkerült az Országos Katasztrófavédelemhez, és ők kell ellássák a feladatot. Ez eleve alkotmányellenes volt. S bár Pogácsás államtitkár úr azt állította, hogy ebben nincs semmilyen folyamatban lévő ügy, és ez nem is igaz, egyébként jelen pillanatban is Alkotmánybíróság előtt van a kérdés, úgyhogy azt gondolom, hogy fogunk majd még erről beszélni. Tehát eleve ilyenformán oktrojáltan nem lehetett volna megváltoztatni ezeket a szabályokat, de ettől függetlenül előállt az a helyzet, hogy egy olyan szervezet kell ellássa a feladatok 90 százalékát, amely sajnos az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy képtelen ellátni ezt a feladatot. És most a kormányzatnak nem az a reakciója erre, hogy átgondolja az egészet, hogy hallgatna a szakmai szervezetekre, hanem az a reakció, hogy magát a feladatot szünteti meg.
Nem mondhatja azt, államtitkár úr, ön sem, hogy a szakmai szervezetek, annak ellenére, hogy tönkretették őket ezzel a módosítással - egy 365 éves szakmát tettek tönkre Magyarországon -, nem mondhatja, hogy ne lett volna meg bennük az az elkötelezettség mind a szakmájuk, mind pedig a lakosság, az emberek irányában, hogy ne tegyenek folyamatosan javaslatokat a kormányzatnak, hogy hogyan kellene helyesen ellátni ezt a feladatot. A szakmai szervezetek mindent megtettek. A kormányzat volt megint az, amely nem hallgatott rájuk egy pillanatig sem, a szakmai felvetésekre sem.
Úgyhogy azt gondolom, ez az a pillanat, még azelőtt, hogy a kormánypárti többség elfogadná ezt a módosítást, amikor még mindig meggondolhatják magukat. Én most azért szeretnék jóhiszeműbb lenni, mint amilyen szoktam önökkel kapcsolatban, mert nagyon fontos kérdésről beszélünk, és tényleg nem pártpolitikai kérdésről beszélünk. Tehát jelen pillanatban, bár egy rezsicsökkentés címszóval - ismerjük ezt a szót az elmúlt évekből - ingyenessé tette a lakossági szolgáltatást a kormány, ez egy nagyon dicséretes dolog, nyilvánvalóan lehet támogatni a lakosságot, hiszen az az évente 2 ezer forint is nagyon sokaknak akár problémát okozhatott. Tehát kell nekik adni támogatást. De ez nem kerülhet emberek életébe! Itt arról beszélünk, hogy azóta nem működik a feladatellátás. Hihetetlen sok terület van az országban, ahol konkrétan nem működik a kéményseprés. És sajnos konkrét számokkal, emberéletekkel lehet ezt alátámasztani, hiszen előállt az a helyzet, hogy dupla annyian haltak meg szén-monoxid-mérgezésben az elmúlt egy évben, az elmúlt fűtési szezonban, mint korábban. Ez tény, egy tragikus tény, amin változtatni kell. Akiknek a családja meghalt, őket már nem lehet visszahozni, de most még lehet változtatni, hogy ne legyen több áldozat, és hogy újra megfelelő kéményseprőipari szolgáltatás legyen Magyarországon. Csak a tűzoltói riasztások, a szén-monoxid-riasztások a négyszeresére emelkedtek ebben az időszakban. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, államtitkár úr!
Ha most ezt a módosítást elfogadják, akkor lényegében az emberekre, a családokra fogják bízni, hogy megítéljék, mikor van szükség kéményellenőrzésre. Azt gondolom, hogy ez nem az emberek, a családok feladata, hanem ezt a szolgáltatást kötelezően biztosítani kell. Az teljesen egyértelmű, hogy újra kéményseprők kell végezzék ezt a feladatot, hiszen a katasztrófavédelemnél látszik, hogy sajnos inkompetencia van ebben a dologban. Dolgoznak ott kéményseprők, igen, de a feladatszervezésben látszik, hogy egyszerűen képtelen ellátni ez a szervezet a feladatát. Tehát ez hozzátartozik a biztonsághoz.
Azt csak nagyon röviden említem, hogy a korrupció sajnos itt is felütötte a fejét, hiszen volt olyan eset, hogy az OKF kéményseprői munkaidőben, állami eszközökkel egy magáncég nevében végeztek kéményseprői munkákat, ipari felhasználóknak. Ez abszolút szabálytalan, ebben több kérdést intéztem én is a kormányzathoz, de semmilyen kielégítő választ nem kaptam. Azonban azt gondolom, még ennél is súlyosabb, ez is egy borzasztó probléma, hiszen megint olyan dologra mennek el források, amit az emberek biztonságára kellene fordítani, de a legnagyobb tragédia, hogy egyre többen halnak meg. És jön a fűtési szezon, államtitkár úr! S ön is nagyon jól tudja, hogy nagyon sokan fával fűtenek, nagyon sokan hulladékkal fűtenek, mert nincs más választásuk, és nem akarnak megfagyni. És ténylegesen a között választhatnak, hogy éhen halnak vagy pedig fűtenek, és nyilvánvalóan élelmiszert vesznek inkább, és hulladékkal fűtenek, ami még inkább károsítja ezt a rendszert, és még inkább szükség lenne arra, hogy megfelelően ellenőrizve legyenek a kémények. Ezt egyszerűen nem lehet az emberekre bízni; az államnak kötelessége, hogy biztosítsa ezt a szolgáltatást valamilyen formában.
Most egy újabb módosítás lesz majd a Ház előtt, ami pedig arról szól, hogy a gázműszaki biztonsági felülvizsgálatot, tehát a csatlakozó gázvezetékek ellenőrzését is módosítani fogja a kormány. Tíz évre fogják kitolni ennek az idejét. Egyébként az a borzasztó, hogy ezek szerint önök egymással sem kommunikálnak, nemhogy a szakmai szervezetekkel nem, meg az emberekkel nem, de egymással sem, hiszen ez a javaslat arra hivatkozik, hogy mert a kéményseprők amúgy is kétévente ellenőrzést végeznek, úgyhogy ez a tíz év bőven belefér. Tehát egy olyan dologra hivatkoznak, amit most fognak megszüntetni. Azt gondolom, hogy itt tényleg nagyon sok mindent át kellene gondolni. S mondom még egyszer, hogy a rezsicsökkentés nem kerülhet emberek életébe. Jelen pillanatban sajnos ez a helyzet állt elő, és ezen változtatni kell. Amíg nem fogadják el ezt a javaslatot, addig ezen lehet változtatni.
Egyértelmű, hogy a magyar kormány - egy kis kitekintés a nemzetközi színtérre - Lengyelországot nagyon sokszor példának tekinti sok mindenben, és kiváló baráti kapcsolatot ápol a kormány a lengyel kormánnyal. Az egyértelmű, hogy a lengyel és a magyar nép barátsága megkérdőjelezhetetlen, de most azt kell mondjam, hogy ezen bőven túlmutat a két kormányzat barátsága. De most nem külpolitikáról vagy bilaterális kapcsolatokról szeretnék beszélni, hanem például arról, hogy ott hogyan működik az ellenőrzés. Lengyelországban a gázkéményeket kétszer kell ellenőrizni évente, a fatüzelésűeket pedig négy alkalommal. Jelen pillanatban Magyarországon ez nem lesz kötelező, teljesen önkéntes, nem lesz kötelező ellenőrzés. Azt gondolom, ha valami, ez is egy jó példa, amit a magyar kormány megfogadhatna ebben a törvényjavaslatban is.
Még egyszer kérem, államtitkár úr, s tényleg azt gondolom, hogy higgadtan, nem pártpolitikai mezőre tévedve, hogy ezt gondolják át újra, egyeztessenek a szakmai szervezetekkel. Még egyszer mondom, tönkretették a szakmát ebben az országban, a kéményseprőszakmát.
(11.00)
De ennek ellenére ők annyira elhivatottak, hogy a mai napig „bombázzák” önöket a szakmai javaslatokkal és kérésekkel, hogy hogyan lehet ezt a tragikus helyzetet visszafordítani, helyrehozni valamelyest, és megelőzni a további tragédiákat. Hallgassanak rájuk, és egyeztessenek velük! Nem gondolom, hogy a magyar kormánynak az lenne az érdeke, hogy ilyen felelőtlen döntésekkel tragédiákat okozzon. Mindenképpen újra kell ezt gondolni.
És akkor engedjék meg, hogy a következő pár percben még egy témához hozzászóljak a salátatörvény kapcsán. Az pedig az egyes migrációs tárgyú törvények módosítása. Most nem szeretnék elmerülni abban, hogy milyen technikai vagy tartalmi módosítások vannak, hogy azok mennyire apróságok vagy milyen hosszabb távú következményekkel járnak. Csak egy kérdést szeretnék föltenni. Mennyire álságos az önök szerint, hogy míg jogi határzárról beszélnek, műszaki határzárról beszélnek, erre rengeteg forrást fordított a kormány az elmúlt években, hogyan történhet meg az, hogy jelen pillanatban Magyarországon mind a jogi határzáron, mind a műszaki határzáron ekkora (Széttárt kezével mutatja.) kapu tátong?
Államtitkár Úr! Ez a kapu nem más, mint a letelepedésikötvény-konstrukció. Most már 20 ezer embert engedtek Magyarországra és a schengeni övezetbe ezzel a konstrukcióval. Ezek az emberek élethosszig tartó letelepedési engedélyt kapnak, mindössze 300 ezer euró befizetéséért cserébe. És ezek az emberek mindenféle érdemi ellenőrzés nélkül jöhetnek be Magyarországra. Nagyon kérem, hogy majd ne sorolja föl a négyszeres szűrőt meg mindenféle ellenőrzési rendszert, amiről sajnos bebizonyosodott, hogy nem működik, hiszen több eset kapcsán is kiderült, hogy bizony azok, akik jöttek, meg tudták kerülni ezt a fajta ellenőrzést. Úgyhogy ez is erősen kérdéses.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Egyébként ezeket a letelepedési kötvényeket olyan cégek forgalmazzák, amelyek offshore cégek. Sehol a világon nem működik egy ilyen konstrukció úgy, hogy offshore cégek értékesítenének, tehát mindenhol az állam értékesít, csak Magyarország ilyen hihetetlenül bátor ebben, hogy ennyire megbízik offshore cégekben. Habár érthető, hiszen ugye Habony Árpád és Rogán Antal neve merül föl rendszeresen ezekkel a cégekkel kapcsolatban, és az a cég, amellyel kapcsolatban felmerül a nevük, most már 140 milliárd forintot kaszált ezen.
Tehát beszélhetnek itt egyébként arról, hogy az Európai Unió vagy bárki, vagy Soros György, mert most egyébként ez a mániájuk - amiről Navracsics Tibor is kimondta, hogy nincs Soros-terv -, hogy ki hogyan szervezi a bevándorlást, a magyar kormány az, amelyik nemcsak, hogy megszervezte tudatosan, meg is valósította ezt. És nem másért, mint kormányzati körök vagy haverok gazdagodásáért. 140 milliárd forint csak egy cég esetében! Ez az a cég, amely 1492 embert hozott így be csak 2016-ban. Emlékeztetnék arra, hogy az Európai Bíróság ítélete szerint, amit a magyar kormány nem hajlandó végrehajtani, 1294 főnek, tehát több mint 100 fővel kevesebb embernek kellene elbírálni a menekültkérelmét.
Csak szerettem volna bemutatni ezen a példán is, hogy milyen elképesztően álságos a kormányzat cse-lekvése és a kommunikációja is. Úgyhogy azt gondolom, semmi nem lehet innentől kezdve hiteles, amit önök a biztonsággal kapcsolatban mondanak. Hiszen a letelepedési kötvényekkel akár ellenérdekelt titkosszolgálatok embereit is behozhatták az Európai Unióba és Magyarországra, szervezett bűnözői köröket is behozhattak. És nem volt ennek megfelelő ellenőrzése.
És azt is leszögezném, hogy ezt az értékesítést a kormányzat csak felfüggesztette. A törvény a mai napig életben van. Tehát amennyiben komolyan gondolnák egy pillanatig is, hogy azt szeretnék, hogy a magyar emberek biztonságban legyenek, akkor mondjuk, kezdhetik azzal, hogy azt a törvényt, ami a letelepedésikötvény-konstrukciót megteremtette és a mai napig életben tartja, hatályon kívül helyezik. Nincs illúzióm, hogy ezt megtennék. Nyilván 2018-tól ezt mi meg fogjuk tenni, de ettől függetlenül, amennyiben komolyan gondolnák, akkor, azt gondolom, itt kell kezdeni.
Visszatérve a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos változtatásokra, gondolják át, államtitkár úr. Tényleg nagyon kérem, hogy gondolják át. A szakmai szervezetek, ön is tudja, készek egyeztetni és mindent megtenni azért, hogy a lakosok biztonságban legyenek. De egyelőre, amennyiben ezt a módosítást megvalósítják, akkor a kormányzat lesz az, amelyik lényegében feláldozza az emberek biztonságát, és ilyenformán sajnos felelős lesz azokért a tragédiákért, amik történhetnek a következő fűtési szezonban emiatt. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me