DR. HARANGOZÓ TAMÁS,

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS,
DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Remekül szórakoztam képviselőtársam hozzászólásán; nekem az sem derült ki belőle, hogy képben van-e képviselőtársam (Soltész Miklós közbeszól.), hogy két külön törvény, amiről beszélünk; de akkor mondanám: ez két törvényjavaslat együttes vitája. Miként azt a parlament tárgyalja, jól illusztrálja, hogy mivé degradálták önök a Magyar Országgyűlést. A kormány és a kormánypárti frakciók még színlelni sem próbálják, hogy az Országgyűlésben a közügyek valódi megvitatása folyna. Önök csupán egy törvénygyárként tekintenek a parlamentre, amit már nagyon-nagyon unnak. Hiszen miként is lehetne magyarázni, hogy együttes általános vitában tárgyalunk két olyan salátatörvényt, aminek egymáshoz semmi köze nincsen? Pontosabban csupán annyi a kapcsolódási pont, hogy az előadó mindkét törvényjavaslat esetében a belügyminiszter, így az együttes vita mögött megbúvó, egyetlen pragmatikus szempont, hogy a Belügyminisztérium államtitkára ezt az egész napot megússza egy előterjesztői expozéval és egy zárszóval, ha majd lesz hozzá kedve.
Ráadásul a belügyi salátatörvény már önmagában is a törvényalkotás megcsúfolása, képviselőtársaim, a vízügyi dolgozók életpályamodelljétől a vízhasználat szabályain át, a szabálysértési törvény farigcsálásán keresztül a hivatásos állomány illetményrendezéséig minden, törvényalkotást igényelő problémát belezsúfol a BM; pontosabban szinte mindent, mert feltehetően terjedelmi okokból a migrációs tárgyú törvények ebből kimaradtak. De most az együttes vita elrendelésével részben ezt is korrigálták. Csak az a lényeg, hogy ne kelljen annyit nyűglődni ezzel a parlamenti macerával. Holott igenis lenne mit érdemben megtárgyalni, képviselőtársaim, és lenne mit újragondolni, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim.
Itt van például a családi házak kéményeinek ellenőrzésére vonatkozó szabály módosítása. Minden télen többször okoznak halálos tragédiát a nem megfelelő kémények és tüzelőberendezések. Ennek fényében megdöbbentő, hogy a kormány a családi házak esetében most megszüntetné a kötelező kéményellenőrzéseket. Ehelyett az ingatlantulajdonosok felelősségére bíznák, hogy megrendelik-e az ellenőrzést.
Mindezt a lakosságra háruló adminisztrációs terhek csökkentésével indokolják. A valódi ok azonban alighanem az, hogy miután a magán és az önkormányzati kéményseprő cégeket tönkretették, a katasztrófavédelem képtelen normálisan ellátni az államosított kéményseprési feladatokat, ezért feltehetően így próbálnak megszabadulni a feladatok egy jó részétől, hiszen nyilván azzal számolnak, hogy a családi házak tulajdonosai jelentős részben úgysem fogják megrendelni a szolgáltatást. Ennek veszélyeire hívta fel a figyelmet a kéményseprő-szakszervezet és az alapvető jogok biztosának helyettese is. Engedjék meg, hogy idézzem az alapvető jogok biztosának konkrétan a közleményét: „Kérjük a jogalkotót - ezek önök -, hogy a lakossági adminisztrációs terhek könnyítése érdekében javasolt lépéseivel a lakosság egészségi állapotát, a környezet értékeinek védelmét ne tegye ki veszélynek a folyamatos, kötelező ellenőrzés elhagyása révén.”
Ez a javaslat nyílt beismerése annak a rombolásnak, amit az Orbán-kormány a kéményseprőszakmában művelt. Prognosztizálható, hogy ennek következménye néhány éven belül akár a halálos tragédiák számának ugrásszerű emelkedése is lehet, amiért nemcsak a kormány, hanem minden képviselő felelős lesz, aki ezt a törvényt ebben a formában megszavazza.
Talán külön törvényt és parlamenti vitát érdemelt volna a vízügyi dolgozók új életpályamodellje is. Ehelyett ezt is bezsúfolták ebbe a salátatörvénybe. A vízügyi dolgozók esetében a kormány ugyanúgy jár el, mint a közszféra más ágazataiban: hosszú évek bérbefagyasztása után végre jelentősebb illetményemelést biztosít, ezzel egyidejűleg azonban mintegy árukapcsolásként ők is megkapják az orbáni életpályamodellt, annak minden ismert hátrányával együtt.
A régóta esedékes fizetésemelés persze üdvözlendő, ugyanakkor az MSZP-nek továbbra is az az álláspontja, hogy nem ágazatonként kialkudott illetményekre és életpályákra, hanem végre a közalkalmazottak és a közszolgálati dolgozók átfogó bérfejlesztésére, a 2008 óta változatlan illetményalapok megemelésére lenne szükség.
Nem akarom megkerülni a törvényjavaslattal kapcsolatos legfontosabb politikai kérdés megválaszolását sem.
(10.30)
Nevezetesen, hogy e salátatörvénynek része az önkormányzati törvény módosítása, amihez kétharmados többség kell, márpedig a kormánypárti frakcióknak nincs kétharmados többsége. Mi is úgy gondoljuk, hogy az önkormányzati törvényben bőven lenne mit módosítani, ennek megfelelően évek óta követeljük, hogy az önkormányzatok kapják vissza elvett intézményeiket, különös tekintettel az általános és középiskolákra; a szociális ellátás a központi forrásokkal együtt kerüljön vissza a települési önkormányzatokhoz; az önkormányzati gazdálkodás önállóságát biztosító törvényi garanciákat erősítsék meg; az önkormányzatok költségvetési támogatásainak elosztása előre meghatározott, objektív mutatókon alapuljon; hogy szűnjön meg a kormánymegbízott felügyeleti bírságolási joga, az aktuspótlás joga pedig kerüljön a bíróságok hatáskörébe; hogy állítsák helyre Budapest teljes körű önkormányzatiságát.
Azonban minderről szó sincsen a beterjesztett törvényjavaslatban, a kormány csupán néhány, jogtechnikai szempontból ugyan fontos, a lényegen azonban mit sem változtató módosítást akar elfogadtatni az Országgyűléssel. Az MSZP nem lesz partner az Orbán-kormány önkormányzatiságot megtépázó törvényeinek csinosítgatásában. Kétharmados támogatást csak olyan törvénymódosításhoz adunk, amely az önkormányzati jogok visszaállításáról, valamint az elvett hatáskörök és intézmények visszaadásáról szól.
Fontos megjegyezni, hogy a kormány által beterjesztett salátatörvény rengeteg elemben eltér a Belügyminisztérium honlapján nyáron közzétett tervezettől. A legfontosabb, hogy kimaradt az a rendelkezés, miszerint egy központi tárhelyen tárolták volna a különböző szervek által működtetett közterületi kamerák felvételeit. A szabályozást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is határozottan ellenezte.
Közleményemben én magam is egyértelművé tettem a frakcióm álláspontját: minden erővel meg fogjuk akadályozni, hogy ezt a kétharmados módosítást a parlament elfogadja, a Belügyminisztériumot pedig felszólítottuk, hogy a nyilvánvalóan alapjogokat sértő törvénymódosítást be se nyújtsa az Országgyűlésnek. Örömmel látjuk most, hogy végül igazunk lett, a BM a törvényjavaslatból kiszedte ezt az elemet. Azonban sajnos a salátatörvényben így is rengeteg elfogadhatatlan rendelkezés maradt, mint ahogy arról a kémények ellenőrzése és a vízügyi dolgozók életpályamodellje kapcsán már beszéltem.
A migrációs törvényeket módosító javaslatot szintén nem tudjuk támogatni, az ugyanis döntően az új közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépéséhez kapcsolódik. Mint emlékezetes, az MSZP ellenezte, hogy a közigazgatási eljárásokat a teljesség igényével átfogóan szabályozó eljárási kódexszel szemben a jövőben minden egyes ágazatra külön törvények vonatkozzanak, ezzel ugyanis lényegében az 50-es években kialakított és a 2004-ben már a jelenleg hatályos eljárási törvény elfogadásával meghaladott szabályozási logikához tér vissza az Orbán-kormány. Ennek következményeit épp az előttünk fekvő törvényjavaslat teszi érthetővé, hiszen nem történik más, mint hogy 21 oldalnyi normaszöveget épít be az idegenrendészeti törvénybe annak érdekében, hogy pótolja a hatályos eljárási törvényben jelenleg meglévő szabályokat. Ez a szétesett szabályrendszer még a képzett jogászoknak is jelentős kihívás lesz, nemhogy az eljárásokban részt vevő ügyfeleknek.
Mindezekre tekintettel, mindezekre figyelemmel az MSZP képviselőcsoportja mindkét törvény esetében nemmel fog szavazni. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me