CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ellenzék folyamatos riogatása ellenére minden komoly nemzetközi statisztikai adat azt mutatja, hogy a magyarországi elvándorlás továbbra sem tekinthető magasnak a térségben. Itt tartok a kezemben egy statisztikai kimutatást (Felmutatja.), tanulmányozzák az ENSZ legutóbbi adatait, amely alapján a környéken, nagy térséget jelentő környéken nálunk a legalacsonyabb az ilyen jellegű munkavállalás külföldön, a távolabbi országokban is sokkal magasabb, mint Magyarországon.
A kormány azért nem támogatja a Jobbik béruniós kezdeményezését, mert nem tartja alkalmas eszköznek a magyar bérek emelésére és a nyugati bérekhez történő közelítésére sem. A kormány eddig is és ezután is minden lehetséges eszközzel segíti a magyar béreknek a fejlett uniós országok bérszínvonalához történő közelítését, azonban továbbra is határozott álláspontunk az, hogy a bérfelzárkóztatást nem uniós eszközökkel, intézkedésekkel, hanem a magyar gazdaság fejlesztésével, a termelékenység növelésével lehet elérni, azzal alapozható meg.
A kormány továbbra is ahhoz az állásponthoz tartja magát, hogy a bérek meghatározásának nemzeti hatáskörben kell maradnia, és ennek eredményeképpen az elmúlt időszakban, 2010-től, ha a családtámogatási rendszer adókedvezményeit is beleszámítjuk, ebben az esetben 24 százalékkal nőtt a reálbér Magyarországon. Az utóbbi 7-8 hónapban ez a növekedés több mint 10 százalékos volt reálértékben Magyarországon, és 2022-ig, ha ez a folyamat folytatódik, 40 százalékos reálbérnövekedést tudhatunk magunkénak.
Mi tehát a magyar emberek munkájában, a magyar gazdaság növekedésében hiszünk, nem úgy, mint önök. Önök, akik nem oly régen még uniós zászlót égettek, vagy kidobták az ablakon, most az Európai Unióra akarják a magyar bérek emelését bízni. Mi pont az ellenkezőjét akarjuk, mi a magyar gazdaságban és a magyar emberek munkájában bízunk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me