DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt héten két jelentős és fontos dokumentum jelent meg a magyar oktatás ügyéről: a World Economic Forum 139 országot vizsgáló jelentése és a magyar kormány tanévkezdésre kiadott kiadványa. Mind a kettőből idézek. Először a World Economic Forum, 2017. szeptember 16.: „Az oktatási rendszer színvonala meglehetősen alacsony, Magyarország nem fordít elegendő figyelmet arra, hogy a most felnövekvő generációk a jövőbeli boldoguláshoz szükséges, hasznos tudást szerezzenek, ami ebben a gyorsan változó világban az ország tartós leszakadásához vezethet.”
Most idézem a kormány tanévkezdő kiadványát: „Esélyegyenlőséget teremtő, versenyképes tudást biztosító, magas színvonalú köznevelés jön létre, amelyben a felnövekvő nemzedékek valódi értékekkel, boldogulásukat segítő ismeretekkel gyarapodnak, a pedagógusok pedig az állam és a társadalom részéről egyaránt hivatásuk jelentőségéhez méltó elismerésben részesülnek. Kérem ezért mindannyiuk, a diákok, a pedagógustársadalom és az egész ország érdekében, nézzenek bizakodóan a jövőbe.” - idáig az idézet.
Erről az jut eszembe, kérem szépen, hogy kontrollálják az információt: Észak-Koreában meg úgy tudják, hogy ők nyerték meg a labdarúgó-világbajnokságot, mert a helyi híradások erről adtak tájékoztatást. (Derültség az MSZP és a Jobbik soraiban.) Miközben az a kérés, hogy bizakodóan - mondjuk, Észak-Korea felé is nézve - tekintsünk a jövőbe, szeretném elmondani önöknek, hogy Magyarország rangsora, rangsorbeli helye után már csak Románia és Szerbia van, előttünk végzett Horvátország, Szlovákia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtországot a 12. helyen már nem is látjuk, Szlovéniára a 9. helyen meg már nem is bírunk gondolni. Ez a helyzet az idézetek és a valóság között.
Tisztelt kormánypárti Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem kétséges, hogy az oktatás közös ügyünk, az ország és a nemzet jövője, érdemes közösen gondolkodni róla. Így, amikor például jelen esetben Ukrajnában gyalázatos módon sérteni és csorbítani akarják az oktatásban a magyar nyelvhasználatot, jó és erős üzenet, hogy egyetértőleg és közösen lépünk fel különböző módon gondolkodó magyarok, pártok, a magyar parlament összessége. Ugyanakkor, tisztelt kormánypártiak, szembesíteni fogjuk önökkel saját tetteiket, meghágott ígéreteiket, és elmondjuk, hogy mi, az MSZP, a demokratikus oldal hogyan gondolkodik minderről. Ezért ma itt a parlamentben, a nyitó napon képviselőtársaim sorban fogják szembesíteni önöket, tisztelt kormánypártiak, és egy sor interpellációban az oktatás ügyével kívánunk foglalkozni.
Hogy mindjárt kezdjem, az a helyzet, hogy önök megszegték a pedagógusoknak tett ígéretüket. Azt mondták, hogy minden egyes pedagógus fizetésemelést kap ebben a szeptemberben is, ehhez képest ezt nem teljesítik, nem ezt mondják, nem ezt teszik. Ezért Tóth Bertalan frakcióvezető úrral együtt, és együttműködve a Pedagógusok Szakszervezetével benyújtjuk az önök eredeti ígéretét. Szavazzák le a saját ígéretüket (Bangóné Borbély Ildikó: Így van!), menjenek szembe azzal, amit önök ígértek, abból se hozzátenni, se elvenni nem fogunk semmit, legyen legalább világos ország-világ előtt, hogy hogyan állnak az oktatáshoz.
És mivel a válaszaikban - tisztelt államtitkár úr, ezt kimondottan önnek címzem - nem az elmúlt hét évről, hanem az elmúlt hét év előtti elmúlt nyolc évről beszélnek, segítek egy kicsit. A legtekintélyesebb nemzetközi közoktatással foglalkozó felmérés, a PISA egyértelműen megállapítja, hogy a magyar közoktatás zuhanórepülésben van, eredményei meg sem közelítik a 2010-es eredményeket, sőt a legutóbb publikált felmérés szerint saját korábbi önmagukhoz képest is zuhan az eredmény. A felsőoktatásban kormányzásuk alatt 106 ezer fővel csökkent a hallgatóság létszáma: 361 374 főről 255 018-ra.
Ez csúnya, államtitkár úr, és hogy ne legyen csúnya, a bizonyítványban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) április 8-án, remélem, a választók kitöltik, hogy kormányváltás legyen. Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me