DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. A mai napon szavazhat az Országgyűlés arról a jobbikos javaslatról, amely 12 évre emelné a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét, jóllehet csak felmenő rendszerben. Ez reflektál arra a Vágó Gábor volt képviselőtársunk által benyújtott népszavazási kezdeményezésre, amellyel kapcsolatosan Gulyás Gergely képviselőtársunk már kijelentette, hogy ezt nagylelkűen a Fidesz-KDNP-többség is támogatná, ha az Országgyűlés elé beterjesztésre kerülne. Úgy tűnik, hogy valóban a Fidesz úgy megrémült a népszavazás lehetőségétől, hogy még ezt a kompromisszumot is kész megkötni.
De ezzel még nem dőlhetünk hátra, hiszen a korrupcióellenes harc csak most kezdődik, és ez csak apró akkord abba az irányba, hogy esetleg olyan törvények születhessenek, amelyek rendet tesznek Magyarországon. Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke óta tudjuk, hogy amit mi korrupciónak nevezünk, nem más, mint a Fidesz legfőbb politikája. Az eseményeket így kell megítélni. Lehet, hogy néha minimális önkorlátozásra hajlandó a Fidesz-KDNP-többség, de gondolhatják, hogy az ügyészség valószínűleg úgysem fog eljárni, és ez a 12 éves határidő is kikerülhető lesz, a bűnök pedig feledésbe merülnek.
Emlékeztetnék rá, hogy a politikai elit Magyarországon a ’90-es évek óta nagyjából három-négy-sze-re-sét lopta el a teljes jelenlegi államadósságnak. Mondhatom azt is, hogy 80-100 ezer milliárd forintról beszélhetünk. Ez elképesztően nagy összeg, még kimondani is. Egyébként nemzetközi kimutatások alapján Magyarország a világon a 12. helyen áll a kilopott vagyonok tekintetében. Olyan országokat előzünk meg, mint Ukrajna, Törökország, Kazahsztán, és nem az egy főre jutó kilopott jövedelmekről beszélünk, hanem abszolút értékben, a teljes volumenre bontva. Ez elborzasztó, hiszen ezek nálunk jóval nagyobb és jóval korruptabb hírben álló országok.
Hogy kik lopták el ezeket a pénzeket, arról csak sejtésünk lehet, de sajnos az elmúlt nyolc évben is azt láthattuk, hogy ezek a folyamatok csak haladnak előre, és felelősöket egyáltalán nem láthatunk. Ennek két oka lehet. Ugye, önök mindig azt mondják, hogy a törvények is jók és a nyomozó hatóságok is jól végzik a feladatukat. Na most, ha ez így lenne, akkor a közpénzlopások nem folytatódhatnának. Viszont folytatódnak, és ebből arra kell következtetni, hogy önök nem mondanak igazat, és sem a törvényeken nem akarnak változtatni, sem az igazságszolgáltatás működését nem szeretnék helyre rakni; úgy, hogy lassan 12 éve - ha a rendszerváltás utáni időszakot nézzük, a 27 évet, lassan 12 éve - Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.
A nagy probléma, hogy önök már le sem szeretnék mosni, úgy tűnik, a korrupció vádját. Már a Fidesz-szavazók java része is úgy gondolja, hogy korrupt párt a Fidesz és a Fidesz-KDNP-kormány, csak ők ezt elfogadhatónak találják a biztonság látszatáért cserébe. Nem tudhatjuk, hogy a most már 200 milliárdos offshore biznisznek mi lehetett a hátterében, pedig a program már szüneteltetésre került, ami nem azt jelenti, hogy megszüntették - felhívnám erre a figyelmet. És a végén már olyan konstrukciókkal kínálták ezeket a kötvényeket, amelyek egy teljes család esetében már az emberkereskedőkkel is konkuráltak, versenyképes szintet jelenthettek. Azért ez is elborzasztó, úgy tűnik, hogy csak a szegény migránsok voltak azok, akiket távol szerettek volna tartani.
De az sem bűncselekmény természetesen, ha a vagyonnyilatkozatban, ahogy Farkas Sándor képviselő tette, másfél milliárdot elfelejtenek beírni; az csupán feledékenység.
(9.40)
A Jobbiknak milyen javaslatai voltak, amelyeket önök nem támogattak? Például a politikusok hozzátartozói vagyonnyilatkozatának a teljes nyilvánosságra hozása; ezt egyébként a Jobbik képviselői már önként megtették. Kötelező vagyonosodási vizsgálat minden ciklus elején és végén; ha a parlamenti képviselőknek nem lenne mitől félni, akkor ezt is be lehetett volna vezetni. És ha valamely vagyontárgynak nincs meg a törvényes fedezete, annak a kötelező elkobzása is meg kellene hogy történjen. Ugyanígy a mentelmi jog eltörlése is egy régi vágya a választópolgároknak. De említhetném azt is, hogy leszavazták a közpénzek elköltéséről szóló szerződések kötelező nyilvánosságát, illetőleg a hűtlen és hanyag kezeléseknek a törvényi újragondolását. De nem szabad elmenni amellett sem, hogy pont tegnap szavazta le az Igazságügyi bizottság azt a javaslatot, amely dupla büntetéssel sújtotta volna a politikusokat, és bizonyos bűncselekmények esetében, mint a lopás, sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés és költségvetési csalás, minősítő körülményként került volna bele a büntető törvénykönyvbe a hivatalos személyként vagy közmegbízatás felhasználásával való elkövetés.
Úgyhogy feladat van bőven, a Jobbik továbbra is meg fogja tenni a javaslatait. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me