KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma Európában és az egész világon a rend, a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza mindennapjainkat, meghatározza boldogulásunk feltételeit is. Ma az elmúlt több mint hét és fél év erőfeszítéseinek megfelelően és annak eredményeként azt mondhatjuk, hogy Magyarország Európában és a világon is az egyik legbiztonságosabb ország, hiszen az Egyesült Királyság külügyminisztériuma által nemrégiben publikált adatok alapján Magyarország a világon a kilencedik legbiztonságosabb ország. Úgy gondolom, ez önmagáért beszél, és ebben kiemelkedő szerepe van az állami rendvédelmi szerveknek, a rendőrségnek, a szolgálatoknak, a honvédségnek és a polgárőrségnek is.
Ha visszatekintünk az elmúlt hét és fél évre, és visszagondolunk arra, hogy milyen állapotban vettük át az országot, 2010-ben a nemzeti együttműködés kormánya nemzeti ügyként határozta meg a rend helyreállítását, az állampolgárok biztonságérzetének javítását, és meghatároztuk azokat a kereteket is és azokat az eszközöket is, amelyekkel ezt a célt el akartuk érni: megerősítettük a rendőrséget több mint 4 ezer fővel, akkor szigorú törvényeket fogadtunk el, a rendőrséget eszközállományában, anyagi feltételrendszerében is megerősítettük, új életpályatörvényt fogadtunk el 2015-ben, de a polgárőrségről is, úgy, ahogy a képviselő úr mondta, 2011-ben új törvényt fogadtunk el, amely eredményesebb működést, hatékonyabb működést tesz lehetővé a szervezet számára.
Mára oda jutottunk, hogy Magyarország ebben a helyzetben, amikor is a déli határokat is meg kell védeni, hiszen a rendőrségnek, a rendvédelmi szerveknek és a honvédségnek kettős feladata van - egyrészt az ország biztonságának szavatolása, másrészt pedig a határok, a déli határok védelme, az Európai Unió határainak, a schengeni határok védelme -, ennek a kettős feladatnak a végrehajtásában a polgárőrség nagy segítséget nyújt a rendőrségnek. Ezért a segítségért én köszönetet mondok, köszönetet mondok minden polgárőrnek, hiszen úgy, ahogy a képviselő úr elmondta, a saját szabadidejük terhére, a családjuk rovására, ha lehet így fogalmazni, vagy a családjuk egyetértésével és támogatásával vesznek részt ebben a nagyon fontos tevékenységben, amiért én ismételten köszönetet mondok, hiszen nagyon fontos a bűnmegelőzés tekintetében az ő tevékenységük.
Hadd mondjak két számot! Azt tudom mondani, hogy 50 százalékkal csökkent, tehát a felére csökkent a közterületi bűncselekmények száma, és a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább veszélyeztető kiemelt bűncselekmények száma 2010 és 2016 között 46,7 százalékkal csökkent. A felmérésben részt vevő válaszadók több mint 65 százaléka arról számolt be 2013-ban, hogy biztonságban érzi magát sötétedés után, addig 2016-ban ez az arány 76 százalékra nőtt, ez azóta tovább nőtt. Magyarország sokat tesz azért, hogy ez a biztonság fennmaradjon, különös tekintettel a jelenlegi veszélyekre, amelyek az illegális migrációhoz kötődnek.
Egyébként arról is szeretnék tájékoztatást adni a tisztelt Háznak, hogy a polgárőrségről szóló új törvény alapján az Országos Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött a polgárőrséggel, ezt megújítottuk, és a legutóbbi megállapodásban különösen a közterületi jelenlét fokozását kértük a polgárőrségtől, aminek eleget is tett, különös tekintettel az illegális migráció okozta feladatokra, amelyek a rendőrséget és a honvédséget terhelik. Az Országos Polgárőr Szövetség meghirdette a „300x100 Biztonság” elnevezésű programot, ami azt jelenti, hogy 300 településen 100 százalékos közbiztonságot céloztak meg, így ezeken a településeken még tovább nő a lakosság szubjektív biztonságérzete. A helyi polgárőrök rendszeresen végeznek a déli határszakasz védelmét támogató tevékenységet, határvédelmi polgárőrtagozat alakult ez év január 20-án Mórahalom székhellyel. Azt tapasztaljuk, hogy a polgárőrség, amely egyébként évek óta kiemelt, több mint 1 milliárd 50 millió forintos évi támogatásban részesül a kormány javaslatára a költségvetésből, eredményesen és együttműködve látja el tevékenységét.
Úgy gondolom, a kormány készen áll arra, hogy az új együttműködési formákat megtaláljuk a polgárőrséggel, hogy még hatékonyabban tudjuk szolgálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát. Köszönet illeti az Országos Polgárőr Szövetséget és minden magyar polgárőrt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me