NYITRAI ZSOLT

Full text search

NYITRAI ZSOLT
NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót és a lehetőséget. Napirend előtti felszólalásomban a magyar polgárőrökről és az őket tömörítő Országos Polgárőr Szövetségről kívánok szólni. Ma hazánk-ban, Magyarországon több mint 60 ezer honfitársunk szolgál polgárőrként. Ők azok, akik önkéntesen, szabadidejük terhére őrzik, vigyázzák a falvakban és a városokban élő családok biztonságát. Köszönet illeti ezért őket.
Tisztelt Országgyűlés! Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke fogalmazott úgy a közelmúltban, hogy a polgárőrség aranykorát éli. Ez igaz, hiszen 2010 óta több olyan döntés született, amely megerősítette a polgárőröket. 2012-ben lépett hatályba a polgárőrségről szóló törvény, a köztestületté minősítés pedig megfelelő rangot ad az irányító tevékenységhez. Soha ekkora költségvetési támogatást nem kapott az Országos Polgárőr Szövetség, nem is beszélve az infrastrukturális segítségről és támogatásról, gondolok itt ruházatra, felszerelésre, illetve gépjárművekre.
Tisztelt Országgyűlés! Nézzünk meg néhány érdekes adatot a polgárőrségről. Jelenleg 2074 pol-gár-őr-egyesület működik, 61 ezer taggal. Csak a tavalyi évben 5 ezerrel nőtt a polgárőrök száma. Előremutató, hogy 2015-től lehetőség van ifjú polgárőrök belépésére is. Ma már 1100 14-18 éves tagja van a szervezetnek. A polgárőrök 2016-ban 9 millió munka-órát, szolgálati órát teljesítettek, egy polgárőr 150-160-at évente. Köszönet érte.
Meg kell köszönnünk a polgárőröknek azt is, hogy részt vesznek az illegális migrációval kapcsolatos határvédelemben, együttműködve a rendőséggel és a honvédséggel. Megalakult a polgárőrség határvédelmi tagozata 55 egyesülettel és 1200 polgárőrrel. Magyarország határait minden körülmények között meg kell védenünk, ebben feladat hárul a pol-gár-őrökre is. A polgárőrök nagyon büszkék a lovas tagozatra, amely 800 lóval és 900 lovassal a külterületek ellenőrzésében és az országhatár védelmében vesz részt. Összességében elmondhatjuk, hogy a rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen kiegyensúlyozott a közbiztonság, mint napjainkban. Magyarország, azt is lehet mondani, hogy a béke szigete, és ez múlik a polgárőrökön is.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak a Belügyminisztériumnak és személy szerint Pintér Sándor miniszter úrnak, illetve államtitkár úrnak, mert tudom, hogy szívükön viselik a polgárőrség és a polgárőrök sorsát. Arra kérem a kormányt, hogy tekintsünk stratégiai partnerként az Országos Polgárőr Szövetségre, a polgárőrökre, és kérem a kormánytól azt is, hogy kössön egy stratégiai együttműködési megállapodást az Országos Polgárőr Szövetséggel, hiszen a célok közösek: az ország polgárainak védelme.
(9.50)
Engedjék meg, hogy még egyszer köszönetet mondjak több mint 60 ezer polgárőrnek, hogy őrzik, vigyázzák a magyar családok biztonságát. Köszönetet szeretnék mondani a polgárőrök családtagjainak is, hozzátartozóinak, hogy elengedik őket szabadidejükben, hogy vigyázzanak településeinkre. Eredményes munkát kívánok az elkövetkezendő időszakban is a polgárőrségnek, a polgárőröknek. Azt kívánom, hogy törekvéseiket koronázza siker. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me