VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Mindannyian tudjuk azt, hogy Magyarországon milyen a demográfiai helyzet, 1981 óta küzdünk demográfiai válsággal, 36 éve többen halnak meg minden évben, mint ahányan születnek. És nem születnek meg azok a gyermekek sem minden esetben, akikre vágynak a fiatalok, pedig ha megkérdezzük ma a fiatalokat, akkor ők bizony házasságpártiak, családpártiak, és gyermekeket szeretnének, minél több gyereket.
Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a gyermekvállalás időpontja kitolódott nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte vagy a világ fejlettebb részében. Ma már Magyarországon 30 év felett vállalnak átlagosan gyermeket a fiatal párok. Azt is látjuk, hogy a meddőség valóban egy egyre égetőbb probléma. Ma Magyarországon már minden ötödik párt érint a meddőségi problémák valamelyike, ezért is fontos számunkra, hogy ezeknek a pároknak segítséget nyújtsunk.
Én azt szeretném, és azt kívánom, és azt kérem öntől is, tisztelt képviselő asszony, hogy legyünk ebben a kérdésben legalább mérsékeltek, legalább józanok, nem hisztériakeltők, nem ködszurkálók (Bangóné Borbély Ildikó: Államtitkár asszony!), hanem az értelmes, normális beszédet válasszuk ebben a kérdésben. Hiszen miről van szó? Olyan párokról beszélünk, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak, akik nehéz helyzetben vannak. Ha ön most ebből pártpolitikai vitát próbál erőszakkal generálni, rosszul teszi (Bangóné Borbély Ildikó: Államtitkár asszony!), éppen azokkal a párokkal szúr ki, éppen azokat a párokat sérti meg, akikért ön elvileg felszólal. (Bangóné Borbély Ildikó: Istenem!) Olyan párokról beszélünk - azt hiszem, hogy ön ezt egészen pontosan tudja -, akik nemcsak kiszolgáltatott helyzetben vannak, hanem nagyon nehéz, hosszú megpróbáltatásokon estek már át, amikor eljutnak egyáltalán a lombikkezelésig.
(9.10)
Nem érdemes erről a kérdésről éppen ezért manipulatív módon beszélni. Nem érdemes őket felhasználni azért, hogy ön valamilyen vélt vagy remélt előnyt szerezzen magának ebből akár a pártjának, akár saját magának. Én ezt semmiképpen nem javaslom. Szerintem őrizzük meg ezt a mérsékelt hangot, és szerintem így beszéljünk erről az igen komoly kérdésről.
És igen, van ennek a kérdésnek egy olyan vetülete, amiről talán kevés szó esik, viszont érdemes erről beszélni. Van az életvédelemnek is egy bizonyos vetülete, és vannak nagyon-nagyon sokan olyanok, akik szeretnék azt, hogyha úgy tudnák a gyermekáldást élvezni, ha úgy tudnának a lombikprogramban részt venni, hogy a lehető leginkább tiszteletben tudják tartani az életet, ha leginkább tiszteletben tudnák tartani az életvédelemnek a számukra nagyon fontos értékét. Ez egy olyan kérdés, amiről jó, ha van egy társadalmi beszélgetés, jó, ha ezek a kérdések felmerülnek, és mindenki elmondhatja a véleményét.
És az, hogy miért és hogyan született meg a lombikprogram bővítéséről, finanszírozásának növeléséről szóló döntés, annak éppen ez az oka, hogy nagyon sokakat megkérdeztünk, nagyon sokakkal konzultáltunk, az érintettekkel, a tudomány képviselőivel, az egészségügy képviselőivel, és igen, az egyházak tanításainak képviselőivel is. Azt hiszem, hogy ezeket az érintetteket mind érdemes megkérdezni, amikor ehhez a nagyon érzékeny rendszerhez hozzányúl az ember.
Tehát én a hisztériakeltés, a félrevezetés és a csúsztatások helyett azt kérem, hogy empátiával, megnyugtató módon szóljunk ezekhez a párokhoz, és ne mondjuk azt nekik, hogy van mitől félniük, hiszen éppen ellenkezőleg: ami most történik, az az, hogy gyorsabb lesz a hozzáférés, nagyobb lesz a hozzáférés, több lesz a kapacitás, és több lehetősége lesz a meddőségi problémákkal küzdő pároknak.
Mi történik most pontosan? Eddig, bizonyára ön is tudja, hogy 5 közfinanszírozott IVF-ciklust támogatott a kormány, tehát ilyenkor a pácienshez kötöttük a támogatott ciklusok számát. Most ehhez képest azt mondjuk, hogy ha eredményesek ezek a lombikkezelések, ha tehát baba születik ezekből a kezelésekből, akkor mondjuk így, hogy újraindul ez a számlálás, tehát az eddigi 5 helyett gyermekenként további 4-4 finanszírozott ciklust tudunk támogatni. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy lombikbabákból is minél több tudjon születni azoknak a pároknak, akik ezt vállalják, és akik ilyenformán is gyermekre vágynak és gyermekáldás elé tudnak nézni.
Ezenkívül 2 milliárd forintot teszünk bele pluszban évente ebbe a rendszerbe, 2 milliárd forinttal növeljük évente a lombikkezelések támogatását. Ez kapacitásnövelést is jelent. Ennek köszönhetően 2-3 éven belül akár megduplázódhat a lombikkezelések száma, és így a lombikbabák száma is reményeink szerint meg fog nőni.
A gyógyszertámogatásokat is növeljük, éppen azért, hogy csökkentsük a lombikkezelésekhez kapcsolódó anyagi terheit az érintett családoknak. Itt 70 százalékról 90 százalékra emeljük a lombikkezeléshez kapcsolódó gyógyszerek támogatását. Ez plusz 500 millió forintot jelent. Ezenkívül egy 5 milliárd forintos egyszeri fejlesztésről is döntöttünk, hogy a kapacitásokat is javítani tudjuk, hiszen igaz az, hogy szeretnénk, hogy minél több helyen, minél több választási lehetőséggel élve tudjanak a párok részt venni a lombikkezelésekben.
Ezenkívül 1,4 milliárd forinttal támogatjuk a Budai Irgalmasrendi és a Bethesda Kórház fejlesztését, ahol egy nő- és férfigyógyászati központ fog létrejönni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Úgyhogy én abban bízom, hogy mindenki meghallja azt, hogy mi a gyermekre vágyó párok mellett állunk ebben a kérdésben is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me