FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A katasztrófavédelem a tűzoltóság és a polgári védelem összevonásával alakult meg Magyarországon 2000. január 1-jén, az első Fidesz-kormány idején. Fő feladata a katasztrófák hatósági megelőzése, a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása, a védekezés megszervezése, irányítása, a káros következmények felszámolása és a helyreállítás, az újjáépítés megvalósítása.
A 2010-es kormányváltást követően a kormányzat visszaállította a Belügyminisztériumot, s ide visszahelyezett minden rendvédelmi szervet, köztük a tűzoltóságokat is. 2012. január 1-jén a katasztrófavédelemnél teljes egészében megtörtént az integráció. Ennek eredményeként létrejöttek a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok, amelyek a katasztrófavédelem helyi szerveiként működnek.
A Fidesz-KDNP-kormány hét éve, a 2010-es megalakulásakor Magyarország biztonságának növelését ígérte. A katasztrófavédelem dolgozóinak munkakörülményei a hétköznapokon sem hétköznapiak, ahogy a belügyminiszter úr fogalmaz, akkor kell szolgálni, amikor árvíz van, amikor tűzeset van, amikor vészhelyzet van. Ehhez elengedhetetlen a katasztrófavédők munkájának megbecsülése, egy vonzó, az elvégzett munkát és az állandó veszélyhelyzetet honoráló életpályamodell kialakítása, valamint a katasztrófavédelem infrastrukturális eszközeinek megújítása, illetve folyamatos fejlesztése.
Tisztelt Államtitkár Úr! Különösen örömteli éppen ezért, hogy a múlt héten újabb hazai gyártású tűzoltóautókat vehetett birtokba a katasztrófavédelem. Az idén elkészülő 54 járműből most 25 kerül átadásra, amelyek az ország egész területén remélhetőleg számos éven keresztül fognak segítséget nyújtani a szükséghelyzetben. Természetesen a fejlesztés nem állhat meg, ezért kérdezem tisztelt miniszter urat, hogy milyen segítséget nyújtanak ezek a tűzoltójárművek a katasztrófavédelemnek, milyen további járműparkfejlesztések várhatóak?
Összességében: hogyan segíti a kormány a katasztrófavédelem feladatának ellátását? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me