NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! A német választások mindig fontos események az európai politikában, de akkor, amikor Európa egy olyan helyzetben van, mint manapság, nyugodtan tekinthetjük sorsdöntőnek Európa jövője és ezáltal Magyarország jövője szempontjából is a németországi választásokat.
A választások nyertese, úgy gondolom, nem lehet azon vitatkozni, hogy noha veszteségeket el is szenvedett a CDU-CSU pártszövetség, de egyértelműen ők nyerték meg toronymagasan a választásokat, ezért gratulálunk a Fidesz nevében a Fidesz testvérpártjának, gratulálunk Angela Merkel pártelnök asszonynak, és sok sikert kívánunk ahhoz, hogy immáron a negyedik kancellári mandátumát eredményesen betölthesse.
A választások vesztese: a választások vesztese, azt gondolom, szintén nem lehet kétséges, hogy az SPD, a szociáldemokraták, hiszen olyan mértékben gyengültek meg, hogy lassan már közelebb kerülnek a kispártok pozíciójához, de az a szemlélet is vereséget szenvedett, úgy gondolom, amit az elmúlt időszakban Martin Schulz, illetőleg a szociáldemokraták megjelenítettek - magas lóról, sommásan lepopulistázták a politikai ellenfeleiket, és jobban tudták, hogy mi kell a népnek, mint maga a nép. E tekintetben, azt gondolom, Martin Schulznak nyugodtan ajánlhatjuk a magyar nemzeti konzultáció intézményét - hamarosan kezdetét fogja majd venni -, hogy miként lehet a társadalom véleményét figyelembe venni a politika formálása során.
Mik voltak a választásnak a meglepetésszerű összetevői? Mindenekelőtt a legfontosabb meglepetés az, hogy a harmadik helyen az AfD nevű pártalakulat végzett, a negyedik helyen pedig az FDP, a szabad demokraták végeztek. Úgy gondolom, hogy ennek a két pártnak az eredménye rendkívül figyelemreméltó, és közös gyökere van a két párt eredményes sikerének; azt gondolom, hogy mind a ketten egy nagyon egyértelmű és határozott bevándorlásellenes álláspontot foglaltak el. És ha figyelembe vesszük azt a lehetőséget, hogy nagy valószínűséggel az FDP a CDU-nak, CSU-nak koalíciós partnere lesz, akkor számítani lehet arra, hogy azok a nézetek, amelyeket ők a bevándorlás ellen megfogalmaztak, ki fognak hatni az Európa-politikára, és jó reményünk van arra, hogy a Soros-tervben foglalt elgondolások - adott esetben a kényszerbetelepítés, a kötelező kvóta intézménye - lekerülhetnek az európai politika napirendjéről.
És végül néhány megjegyzés, hogy mit várhatunk az elkövetkezendő időszakban: először is egy széttöredezett német politikával kell szembesülnünk, hiszen eddig öt párt, most pedig már hét párt vesz részt a Bundestag működésében. Ez megnehezíti a kormányalakítást, és nehezebbé teszi magát a kormányzást is Németországban. Ugyanakkor ebből az is következik, hogy azok a szempontok, amelyekre felhívta a választás a figyelmet, a biztonság, a biztonságnak a belső és a külső vonatkozásai Németország politikájában és az európai politikában is fel fognak értékelődni. És arra is számíthatunk meggyőződésem szerint, hogy azok a föderális, kétsebességes álmok, amelyek megfogalmazódtak az elmúlt időszakban, a kijózanító eredményeknek a fényében lekerülnek a napirendről, és vissza fog térni egyértelműen a német politika az európai egység gondolatához. Úgy gondolom, hogy Magyarország részéről, ha ezek az elvárásaink beteljesülnek, felajánlhatjuk az együttműködésünket, Magyarország és a magyar emberek baráti jobbot nyújtanak e tekintetben Németországnak. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me