Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar gazdaság legfrissebb adatait megvizsgálva egyértelműen arra jutunk, hogy a minket köldökzsinóron tartó uniós források kivonása után a magyar gazdaság teljesítménye egyértelműen mínuszos, tehát önerejéből jelen pillanatban nem képes a fejlődésre, gyarapodásra. Azt is látjuk, hogy 2010 óta - tehát lassan már egy elmúlt 8 évről beszélhetünk ismételten - több százezer honfitársunk szavazott lábbal a jelenlegi Fidesz-KDNP-s rezsim gazdaságpolitikája ellen. Azt is látjuk, hogy a létező legfontosabb problémánk, a népességfogyás tekintetében sajnálatos módon, mert nem vagyunk ellendrukkerek, de csak hibahatáron belüli elmozdulást sikerült elérni, és az érintett időszakban több mint százezer fővel fogyatkozott lélekszámunk, nem beleszámolva a kivándoroltakat, hiszen tudjuk, hogy eközben már minden hatodik gyermek a jelenlegi határainkon kívül születik.
Azt is el kell hogy mondjuk, amikor a Jobbik a béruniós koncepciójával ellenzékből igyekszik megoldást javasolni erre a kérdéskörre, arra, amire a Fidesz-KDNP nem rendelkezik semmiféle válasszal, rendre ostoba, demagóg ellenérveket kapunk, pedig senki nem mondta azt, hogy egy zöldségesnek ugyanannyit kellene keresnie Belgiumban, mint a Nagykörúton, és senki nem mondta azt jobbikos részről, hogy bármilyen jogköröket nekünk át kéne adni a brüsszeli szuperállam számára. Ezt pontosan a Fidesz-KDNP képviselői tették meg az MSZP-vel karöltve, mondjuk, a lisszaboni szerződés szinte olvasatlanul történő megszavazásakor. (Dr. Gyüre Csaba: Így van.) Tehát amivel önök vádaskodnak, azt önök megtették nagyon sokan itt a teremben ülők közül is, tehát egy kicsit több szerénységet javasolnék, és egy kicsit több konstruktív, befogadó hozzáállást azt illetően, hogy elhárítsuk a magyarságra leselkedő legnagyobb veszedelmet. (A Fidesz padsorai felé:) Vigyoroghat ezen, de ha a szavazási jegyzőkönyveknek utánanéz, akkor bizony önöknek van szégyenkeznivalójuk, nem nekünk.
Teljesen egyértelmű, hogy amiről a Jobbik beszél a béruniós koncepció alapján, az nem hatósági árszabás, hatósági fizetésmegszabás, hanem egyértelműen a magyar cégek, vállalkozások termelékenységének végre történő javítása, a kohéziós források átalakítása, mégpedig olyan módon, hogy azok egyértelműen szolgálhassák a megalázóan alacsony szintű magyar munkabérszínvonal lassú közelítését, kiegyenlítését. Harmadsorban pedig a multicégeket mi igenis behúznánk a közteherviselés hatálya alá, hiszen vizsgálják csak meg, mondjuk, a Csehországban a multinacionális cégek által fizetett adótömeget, vessék ezt össze a magyarral, és azt fogják látni, hogy majdnem ugyanazon cégek többször annyi adót fizetnek a régió más országaiban, mint itt nálunk; és azt fogják látni, hogy miközben önök stratégiai szerződéseket írnak alá ezekkel a társaságokkal, egyetlenegy alkalommal sem kötötték ki azt, hogy a magyar dolgozók munkabére legalább lassan közelítsen az európai átlaghoz.
(12.20)
Ugyanakkor az önök miniszterelnöke, mondjuk, Szaúd-Arábiában azzal kampányolt, hogy Magyarország versenyképes lehet, mert alacsonyak a munkabérek, és önök kellően rugalmassá formálják a munka törvénykönyvét.
Ezek az elképesztő önfeladó gondolatok hatják át az önök gazdaságpolitikáját is, éppen ezért szólítjuk fel önöket, hogy ha már kormányon nem tettek semmit ebben a kérdésben, és előállt az a megalázó helyzet, hogy egy ellenzéki erőnek kellett egy nemzetközi szövetség összehívásával érdemi lépéseket tenni, akkor legalább álljanak be a normálisan gondolkodók sorába, legalább most tárgyalják újra azokat a megalázó feltételeket tartalmazó stratégiai szerződéseket, amelyek révén önök túlsimogatják, túltámogatják a multinacionális szektort, azt a szektort, amelynek dolgozói kiszolgáltatottak, és amely szektor tagjai akkor sem hagynák el Magyarországot, ha tisztességes bérszínvonalat biztosítanának az ott dolgozók számára.
Mindemellett, ha a magyar kis- és középvállalkozásokkal nem kötünk stratégiai szerződést, mint ahogy önök ezt nem tették meg, akkor a legtöbb magyar ember számára munkát és megélhetést biztosító szektor lassan az ellehetetlenülés szélére sodródik, és ha ezt az egészet leöntik önök azzal a sziruppal, amivel eddig is, az önök mindent átható korrupciós mechanizmusainak a tengerével, akkor létrejön a mostani magyar nemzetgazdaság, a fejlődés mindenféle kilátása nélkül.
A Jobbik tehát kíméletlenül le fog számolni azokkal a korrupciós formákkal és fel fogja számolni azokat, amelyeket önök bevezettek. Nem szeretnénk egy olyan magyar gazdaságpolitikáról sokáig vitatkozni, amelyet csak a 27 százalékos áfa jellemez, a 150 ezer forintos albérleti díjak, a lakhatási szegénység, a fiatalok elképesztő életkezdési nehézségei, és aztán önök idejönnek és a termelési jelentéseikben elmondják azt, hogy tulajdonképpen minden a legjobb úton halad. Mi ezzel szeretnénk vitatkozni. Nem szeretnénk, hogy Magyarország miniszterelnöke külföldön az olcsó munkabérekkel reklámozza hazánkat. Azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok számára végre valódi életkezdési lehetőségeket biztosítsunk.
Ezért mondom azt, hogy a béruniós kampány tekintetében nem ellenkezniük kellene ostoba, demagóg, bolsevik típusú érvekkel, hanem végre beleszállni ebbe a vitába és adott esetben az élére állni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ez talán elegánsabb lenne egy kormány részéről, mint az ész nélküli vagdalkozás. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me