DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A későromán stílus egyik legszebb magyarországi hagyatéka a zsámbéki, Keresztelő Szent Jánosról elnevezett premontrei prépostság temploma, amely az 1763-as földrengés óta romokban van. A templom és kolostor maradványainak megmentése érdekében legutóbb 1889-ben Trefort Ágoston megbízásából Möller István építészmérnök végeztetett állagmegóvási munkálatokat. A műemlékhez azonban, a harmincas évek feltárásait nem számítva, azóta sem nyúltak értő kezek. Az 1990-es években több terv is készült a templom és a kolostor állagmegóvására, de érdemi munkálatokra évtizedek óta nem került sor.
A pusztulási folyamat azonban gyorsul. A Zsámbék önkormányzata és az ICOMOS közös szervezésében 2016-ban megvalósult romtemplom-kon-fe-ren-cia megállapította, hogy a romfalak állékonysága és védelme jelenleg nem biztosított, amiért élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet áll fenn. A romként megőrzött falak csak korlátozott használatot, hasznosítást tesznek lehetővé, így persze a fenntartási költségük aránytalanul nagy. Megoldatlan a romterületen a felszíni vizek és a területet övező utcai csapadékvíz elvezetése is. Az épületet és területét látogatói útvonal kialakításának híján nem lehet megközelíteni, ebből fakadóan megoldatlan a látogatók fogadása, illetve a prépostság építéstörténetének méltó bemutatása.
Fontos felhívni a figyelmet a műemlék funkcionális problémáira is. Megoldatlan a templom és a kolostor használata; nincs látogatói központ, mely helyet adhatna rendezvényeknek és mindazoknak a programoknak, amelyek elsősorban a templomot és a premontrei rend történetét bemutatnák korszerű, interaktív módon.
Mindezek alapján kérdezem az államtitkár urat, mit kíván tenni a kormány a zsámbéki templom folyamatos pusztulása ellen. Tervezik-e a terület széles körű turisztikai hasznosítását? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me