HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A minimálbér és a garantált bérminimum 2016 novemberi emelése egy fontos és rég várt lépés, ugyanakkor a kormányzat az ezzel járó többletkiadást az önkormányzatokra hárítja, hiszen a központi költségvetés működési támogatásainak módosítását a bérmegállapodással párhuzamosan nem kezdeményezték. Ez azonban szinte vállalhatatlanul nagy megterhelés az egyes önkormányzatok számára, és így a gazdálkodás stabilitásának érdekében mindenképpen szükség lenne a központi segítségre.
Lakosságszámtól függően sok tízmilliós váratlan többletkiadásról van szó, amire a helyhatóságoknak esélyük sem volt felkészülni, és egyébként is joggal remélhették, hogy a kormányzat kiegészítő forrást fog biztosítani a számukra, de nem így történt. Hiába fordult számos önkormányzat segítségért a minisztériumhoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz egyébként, még válaszra sem méltatták őket. Ezen semmiképpen sem csodálkozhatunk, hiszen megszokott dolog ez a kormányzati kommunikációban. Ugyanilyen némaságba burkolózva utasították el a kormánypárti képviselők az e tárgyban beterjesztett határozati javaslatomat is, pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég közzétett jelentése szerint már az év első két hónapjában is jelentős többlete volt az államháztartásnak, tehát nyilvánvalóan meglenne a fedezete az önkormányzatok megsegítésének. Vagy talán csak csalóka tündérmese, színes propaganda lenne a minisztériumi tájékoztató?
A kérdésem benyújtásával egy időben egyébként egy önkormányzati fórumon, polgármesterek találkozóján ugyanez fogalmazódott meg, és innen fogom idézni azt, ami ott a példák szerint elhangzott: volt egy olyan 300 milliós költségvetésű, 2900 fős lélekszámú falu, ahol ez 5 millió forint többletkiadást jelentett, ez a 12 milliós tartalékuknak majdnem a fele, valamint egy másik falut is megemlítettek, ahol 15 millió forinttal növekedtek meg a bérfizetéshez kapcsolódó kiadások, de még nagyon sok ilyet tudnánk mondani.
Kérdezem tehát, hogy mikor emelik meg végre a településeknek járó támogatásokat. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me