DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Ha megengedik, akkor én nem mennék a részletekbe, mert Rétvári miniszterhelyettes úrtól nagyon sok részletet hallottunk, és hallottuk azt, hogy szinte a közszolgálat minden területén nagyon drámai fizetésemelések történtek már az elmúlt években is, sőt egy terv van, hogy a következő években milyen módon javuljon a bérhelyzet a közszolgálatban és a közügyekben dolgozók számára.
Nagyon fontos azt látni ugyanakkor, hogy egy nagyon másféle problémával nézünk most szembe, mint 2010-ben. 2010-ben azon küszködtünk, hogy hogyan találjunk munkát az embereknek, most viszont az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan találjunk embereket a sok munkahelyhez, ami létrejött időközben. Természetesen azáltal, hogy időben a duális képzés szakképzési rendszerét bevezettük, ez azt is jelenti, hogy egyre specifikusabban tudjuk az ipar igényeit kiszolgálni, és egyre inkább, egyre specifikusabb szakképzési tudással tudjuk ellátni a dolgozókat, akik így versenyképesebbé válnak a piacon.
Látni azt is, hogy akik közmunkára mentek, ugye ezeknek is elég nagy a száma, azok közül már sok tízezren visszavándoroltak a privát szektorba és a munka világába. Ezek azok az eredmények, amit szerintem legelőször meg kell vitatni, és a bérszint természetesen csak utána jön. De ha valakinek munkája van, ha egy családban van egy családfenntartó, aki béren, fizetésen keresztül el tudja látni a családot, ez igazából egy olyan nagyon komoly vívmány, amire igenis büszkének kell lennünk. Ne felejtsük el: közel 12 százalékról mentünk le, most már majdnem 4 százalékon van a munkanélküliség száma, ez egy hatalmas fejlődés, több mint 700 ezer új munkahely jött létre az elmúlt hat évben Magyarországon, és ez egy természetes folyamatot indított el. A minimálbér emelése pedig természetesen az összes bérszínvonalat minden iparágban szépen és fokozatosan emelni fogja.
Nem szabad hirtelen sem megváltoztatni a bérszintet, ugyanis ez Magyarország versenyképességének a kárára válna. Oda kell arra figyelni, hogy Magyarországnak a relatív versenyelőnyét ezen a fronton igenis meg kell tartani. Az, hogy most ilyen agresszívan emelkedett a minimálbér, ez egy nagyon jó hír a minimálbéren élőknek, viszont a cégeknek, a kis- és középvállalatoknak ki is kell tudni gazdálkodni ezt a pénzt. És ezért jó az, hogy rengeteg munkalehetőség van, rengeteg beszállítási lehetőség van, az, hogy a nagyvállalatok továbbra is attraktívnak tartják Magyarországot, és egyre több kis- és középvállalkozónak adódik lehetősége exporttevékenységet, illetve beszállítói tevékenységet folytatni, ez is azt jelenti, hogy ezt a fajta dinamikus gazdaságnövekedést hosszú távon is fenntarthatóvá tudjuk tenni. És ahogy Rétvári miniszterhelyettes úr is mondta, nem a jövő pénzét költjük el előre, hanem igenis mi magunk termeljük meg ezeket az értékeket, amiből aztán a magyar lakosság hosszú távon fog sikeresen megélni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me