VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Amiről itt az előbb a vita kibontakozott, néhány dologra fel szeretném hívni a figyelmet. Miért nem pörög a magyar gazdaság? Azért, mert az a bizonyos jövedelmi hányad, amit Józsa képviselő úr emlegetett, ezt úgy hívják a közgazdászok, hogy diszkrecionális jövedelem, nem áll rendelkezésre Magyarországon. Ez a jövedelem azért nem áll rendelkezésre nem kis részben, mert családtagokkal együtt körülbelül három és fél millió embert a devizahitelezés csapdájában hagyott a kormány.
Amikor léptek ebben, akkor úgy léptek, hogy a bankok hitelportfóliójának minőségét is rontották azzal, hogy a legjobban fizető és biztosan fizető adósoknak adtak lehetőséget arra, hogy végtörlesszenek. Később úgy ment tovább ez a dolog, hogy az árfolyamgáttal öt évre kitolták ennek a problémának a megoldását. Egy kétségtelen, hogy a magyar lakosság aktív, teherviselő részét benne hagyták a devizahitel-csapdában. Tehát nem kis részben ez a diszkrecionális jövedelmi hányad, ami egyébként pörgethetné a gazdaságot, munkát, megrendelést adhatna a kisvállalkozói szektornak, nem áll rendelkezésre.
Emiatt a magyar gazdaság sorvad, és alapvetően olyan külső inputoktól függ a versenyképességünk jelenleg, ami nem rajtunk múlik. Nem rajtunk múlik az európai uniós támogatások nagysága. Itt csak zárójelesen jegyzem meg, hogy Magyarország 5-6 százaléknyi európai uniós támogatást kap a GDP-hez mérten, és ebből tudunk 1-2 százaléknyi gazdasági növekedést produkálni. Ez egy abszolút negatív mérleg. Nem rajtunk múlik az autóipari konjunktúra, ami mindössze 144 ezer embernek ad munkát Magyarországon, de erre nagyon büszke egyébként a kormány. És nem rajtunk múlik, azt kell mondjam, a külföldön dolgozó magyarok teljesítménye. A GDP 3 százalékát utalják haza a külföldön dolgozó magyarok, ezermilliárd forint értékben.
Ezek miatt a beteg a magyar gazdaság jelenleg, és ezek miatt alacsonyak a bérek. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me