SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz-kormány ismét a nemzetmegmentő hős szerepét öltötte magára, amikor harcba szállt Brüsszellel és a multinacionális cégekkel, mondván, a multik eltérő minőségű élelmiszereket adnak el Ausztriában, mint Magyarországon.
Helyes és szükséges, hogy végre felvállalják a hazai fogyasztók védelmét, de mi lenne, ha a kormány végre a saját háza táján is sepregetne? Például felülvizsgálná a Magyar Élelmiszerkönyvet, amely az egyes élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsös és gyümölcsízű joghurtot tesztelt, kiemelt figyelemmel a gyermekeknek szóló termékekre. Vizsgálták például a joghurtok cukor- és gyümölcstartalmát, és azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy potenciálisan allergizáló anyagokat. Csak a teszt első három helyezett terméke tartalmazott több gyümölcsöt, mint cukrot. Az első kivételével mindegyik tartalmazott aromát és színezéket, és a legtöbből nem sajnálták ki az allergizáló összetevőket.
Államtitkár Úr! Talán tudja, hogy Magyarországon a cukorbetegség már népbetegség. Jelenleg több mint 772 ezren szenvednek diabéteszben, és egyre több a táplálékallergiás gyermek és felnőtt. Nem gondolja, hogy az agrárium valódi feladata a lakosság egészséges és megfizethető áron történő ellátása volna, és hogy ennek elengedhetetlen része a Magyar Élelmiszerkönyv felülvizsgálata?
Az LMP már benyújtotta 19 pontos határozati javaslatát, amely orvosolná a meglévő élelmiszer-biztonsági és élelmiszerminőségi problémákat. Kár, hogy az illetékes bizottság elutasította. Arra szeretnék választ kapni, hogy önök milyen intézkedéseket kívánnak tenni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me