DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Talán kezdjük előbb a részletekkel. A bútorgyártási közbeszerzés során nyertes Vatner Kft. 2010 óta foglalkozik irodai, medikai és egyedi bútorok szállításával és gyártásával az anyacégen, a száz százalék tulajdonú Hargamon Kft. leányvállalatán keresztül. Ez utóbbi cég ’16 októberében értékesítésre került, a tevékenységet az anyacégbe jegyezték be, amely folytatni kívánta az előző alkalmazottakkal és gyártássorokkal a tevékenységet. A cég referenciái között irodabútorok, egyedi bútorok, orvosi bútorok szerepelnek sok millió forint értékben. Tehát 2010 óta működik ez a cég. A képviselő úr többi hivatkozása is körülbelül annyira pontos, mint ez.
Egyébként, hogy a lényeget mondjam, a 2017. évben, tehát idén hazánkban lebonyolításra kerülő vizes világbajnokság hazánk eddigi legnagyobb sporteseménye, a világ négy legrangosabb és legnagyobb sporteseményének egyike, a rendezési jog meg-szerzése jelentős sportdiplomáciai siker. Az eseményt sok száz millió ember követi majd világszerte, így a lehetőségünk igen jelentős hazánk országimázsának erősítésére, a rendezés pedig hosszú távon hatást gyakorol az ország gazdasági teljesítményére.
Egy ilyen világverseny megrendezése nagy szervezőmunkát, komoly beruházásokat és infrastrukturális fejlesztéseket igényel a házigazdától. Ezt a kezdet kezdetén is tudtuk, és az alapvető számaink nem változtak. Nem változtak már csak azért sem, mert a szervezési költségek többsége a nemzetközi szövetség által előírt tételeket tartalmazza, enélkül nem rendezhetnénk világbajnokságot. A sajtóban időről időre megjelenő tételek nem újak, csupán annak szeretnék feltüntetni őket. Valójában tervezett költségekről van szó. Bízom benne, hogy képviselő úr is belátja, hogy a rendezés költségeire, uszodára, infrastruktúra-fejlesztésre vagy biztonsági szolgálatra, bútorokra, nyitó- és zárórendezvényekre egy ilyen világesemény rendezésekor szükség van. Egyébként minden egyes beszerzést a közbeszerzési szabályok betartásával folytattak le.
Abból a szempontból is érdemes megvizsgálni ezeket a költségeket, hogy a kapcsolódó fejlesztések a versenytől függetlenül is megvalósultak volna, azok nem a világbajnokság költségeit képezik. Az uszodák felújítása egy régi adósság rendezése, a kiemelkedő eredménnyel és teljesítménnyel büszkélkedő magyar úszósport megérdemli, hogy versenyzői megfelelő körülmények között, világszínvonalú eredményekhez méltó uszodákban készülhessenek fel. A világbajnokság rendezési joga meggyorsította mind a főváros, mind a főváros XIII. kerülete korábbi fejlesztési igényeinek végrehajtását, és ezenkívül megvalósításával Budapest egy még élhetőbb, még jobban lakható és élhető város lesz.
Úgyhogy én tisztelettel kérem az Országgyűlést és a képviselő urat is, hogy örüljünk e világverseny rendezési lehetőségének, közösen törekedjünk ennek a méltó megrendezésére, és ne kívánjuk ezt lerántani a napi politikai megfontolások miatt a sárba. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me